Matýska (1) nechceme! Nemá modré oči! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Matýska (1) nechceme! Nemá modré oči!

Roční Matýsek se už brzy odstěhuje ke svým novým rodičům.
Roční Matýsek se už brzy odstěhuje ke svým novým rodičům. (Aha!: Kateřina KALIBÁNOVÁ)

HOSTIVICE – Krásné malé děti, které nikdo z blízkých nechce! Rodiče se o ně neumí nebo nechtějí starat. Na máminu náruč si už ani nepamatují. Objala je vůbec někdy? Pohladila? Přesto mají štěstí, dostaly se často ze strašných míst, kde by nikdo normální nenechal ani psa.

Děti, o které vlastní máma nemá zájem…
Najdou rodinu jinde, nebo budou vyrůstat v ústavu?

Teď bydlí v Klokánku, zařízení Fondu ohrožených dětí. A možná brzy dostanou mámu a tátu, kteří je budou mít rádi. Stejně jako Matýsek (1). I když ten hned takové štěstí neměl. Náhradní rodiče ho odmítli, protože nemá modré oči!

Matýsek bydlí v Klokánku v Hostivicích u Prahy už několik měsíců. Jeho vlastní máma se o něj nedokázala starat. Nebude to však trvat dlouho a bude se stěhovat. Konečně půjde ke svým novým rodičům, kteří ho budou milovat. Najít mu novou maminku ale nebylo vůbec jednoduché. „První rodina, která chce adoptovat dítě, Matýska odmítla. Ani se na něj nepřišli podívat. Neměl modré oči,“ vypráví smutný příběh s dobrým koncem předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. Ale u druhé měl už štěstí. „Druhá si jej na první pohled zamilovala,“ dodala Vodičková s tím, že Matěj je dokonce podobný svému novému tatínkovi.

Nádherný hnědooký chlapeček už přitom mohl být v náhradní rodině dávno, ale v jeho »přestěhování« bránilo nutné úřednické »papírování«. „Rodiče teď už mají za sebou speciální školení, tak je alespoň domluveno, že si zatím malého Matýska budu brát na víkendy,“ říká »teta«, která se teď o chlapečka stará. „To byste měli vidět, jak šel hned napoprvé k novému tátovi do náruče a jak se s ním mazlil,“ zalesknou se jí na okamžik oči.

Jeho noví rodiče se o něj budou jistě dobře starat. Už totiž měli mít stejně staré děťátko. „Jeho nová maminka by měla své dítě právě tak staré, jako je on. Ale přišli o něj,“ dodala potichu. Teď si rychle vyřizuje mateřskou dovolenou, aby mohla být s Matýskem doma. A ze začátku bude určitě celé dny pohromadě celá rodina. „Tatínek pracuje doma, takže budou často spolu všichni tři,“ dodala teta.

Devítiměsíční Honzík ještě ani nesedí!

PRAHA – Devítiměsíční Honzík je v Klokánku teprve od středy. Spolu se svou sestřičkou Sašou (10) a bráškou Luborem (7) byli odebráni rozhodnutím soudu rodičům v Ústí nad Labem. Sourozenci byli zaostalí, jejich máma s tátou se o ně nestarali, bydleli v hrozivých podmínkách. Honzík například ještě ani nesedí! „Děti často sedí v půl roce. V devíti měsících už lezou, a dokonce se snaží s pomocí i chodit,“ říká zdravotní setra Monika Krušinová.

Dostat zubožené děti do nejbližšího Klokánku, kde jim mohou tety alespoň rodinu nahradit, je velmi složité. „Měli jsme problémy s jejich převozem,“ říká Marie Vodičková a dodává: „Děti byly vystresované, v žádném případě nemohly jet hromadnou dopravou.“ Klokánek proto musel objednat taxi, vlastní auto v tu dobu totiž neměli. „Naštěstí se nám podařilo řidiče usmlouvat a místo plánovaných pěti tisíc jsme zaplatili »jen« tři,“ prozradila vedoucí hostivického Klokánku Leona Koutecká. Hned druhý den po příjezdu sourozenců dostal Klokánek užitečný dárek – sociální automobil Renault Kangoo. „Škoda, že tady nebyl o den dříve, nemuseli jsme shánět taxi a pro děti by bylo cestování určitě příjemnější,“ posteskla si Koutecká.

Odloží 4000 dětí ročně!

Ročně je dětí, o které se rodiče nemohou, nechtějí nebo nejsou schopni starat, více než čtyři tisíce. Jen část z nich končí v tzv. Klokáncích, kde se snaží zajistit těmto dětem v co největší míře rodinnou péči na dobu, než se mohou vrátit domů nebo než se pro ně najde náhradní rodina. Ostatní se dostanou do jiných zařízení, jako jsou kojenecké ústavy nebo dětské domovy. Náhradní rodiče se za prvních pět měsíců letošního roku podařilo Fondu ohrožených dětí, který Klokánky provozuje, najít devatenácti dětem.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.