Předseda Senátu Sobotka - Budu prezident, vystřídám Klause! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Předseda Senátu Sobotka - Budu prezident, vystřídám Klause!

Sobotka a Klaus mají zamotaný vztah. Proto by asi nešel v jeho stopách.
Sobotka a Klaus mají zamotaný vztah. Proto by asi nešel v jeho stopách.  (Aha! – Martin Přibyl)

Až v roce 2013 skončí prezidentský mandát Václavu Klausovi, kuloární informace nasvědčují, že si na jeho křeslo brousí zuby třeba bývalý důchodce a předseda Strany práv občanů Miloš Zeman. Ve hře prý je i předseda ČSSD Jiří Paroubek. Teď se navíc podle serveru parlamentnilisty.cz přihlásil i předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), aby dal levici pořádně zabrat!

Nenápadný a přitom vrcholný politik se k věci staví realisticky. „Není to oficiální nominace. Byla to přímá odpověď na přímou otázku novináře někdy v prosinci. Ta debata uvnitř strany probíhá jen neoficiálně,“ řekl Aha!.

Do veřejného povědomí se Sobotka dostal roku 1997, když s dalšími kolegy vyzval k demisi tehdejšího premiéra Klause, který tak skutečně učinil. „Já nebudu hodnotit práci současného prezidenta, jen mě mrzí, jakým způsobem se rozloučil s ODS. Snad i nadále zůstane pravicovým prezidentem, dodrží sliby a pomůže této republice neprohlubovat deficit,“ řekl Sobotka.

A který prezident by pro něho v budoucnosti mohl být vzorem? „Uvedu Masaryka, a pak už jsou to jen demokratičtí prezidenti. I když byl tu ještě Eduard Beneš, to je pozitivní případ,“ dodal.

Jaké jsou jeho šance na úspěch? Ty se zatím neodvažuje hodnotit, zatím by ale mohl být jediným z ODS, kdo na prezidentování pomýšlí. „Zatím jsem o žádném soupeři uvnitř ODS neslyšel,“ potvrdil. Zbývá už pomyslet jen na jedno – co na to řekne jeho manželka a dvě dcery. „Když o tom poprvé padla řeč před manželkou, tak měla radost nulovou, spíše zápornou. Dokonce mi v jednu chvíli řekla, jestli jsem se nezbláznil,“ směje se Sobotka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.