Reportéři Nedělního Aha! na letišti: Poplach, má v zavazadle nůž! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Reportéři Nedělního Aha! na letišti: Poplach, má v zavazadle nůž!

Jakmile ostraha na monitoru spatří podezřelý předmět, upozorní nadřízené.
Jakmile ostraha na monitoru spatří podezřelý předmět, upozorní nadřízené. (Aha! - Martin Přibyl, AP)

Útok třiadvacetiletého Nigerijce, který na sklonku roku přímo na palubě airbasu sestrojil bombu a chtěl ho vyhodit do vzduchu, od základu přepsal pravidla letecké bezpečnosti. Radikálně se zpřísnily především kontroly cestujících a jejich zavazadel, která mohou skrývat nebezpečí. Aby nemuseli bezpečnostní technici kufr každého cestujícího vysypat na stůl, používají zatím nejmodernější vyzkoušenou techniku – rentgenová zařízení. Reportéři Nedělního Aha! vyrazili přímo na letiště vyzkoušet, co všechno tahle zařízení vidí.

Testovací kufr

Zajímalo nás, co a jak vlastně rentgen vidí a jak jednotlivé věci rozpozná ochranka. Do kufru jsme dali kromě oblečení také manikúru, notebook, nabíječku na mobil, nůž, a dokonce i jednu sexuální hračku – vibrátor.

Notebook

USB flash disk s přívěskem a fotoaparát

Nabíječka, zavírací nůž a vibrátor

Manikúra

Obsah kapes

Kliknutím zvětšete

Jak funguje letištní rentgen?

Rentgenové záření má velmi krátkou vlnovou délku. Díky tomu může procházet řadou objektů. Pokud prochází objektem nestejné tloušťky (např. předmět je dutý) nebo objektem tvořeným různými druhy materiálu, je možné detekovat tyto rozdíly. Podle toho, kolik a v jakých místech se záření pohltilo a tím i na výstupu zeslabila jeho původní intenzita je možné zjistit velikost a tvar objektu. Stejný princip se využívá v lékařských rentgenech. Přístroje, kterými procházejí vaše zavazadla při nástupu do letadla, mají atest a vyzařování rentgenového záření mimo vlastní přístroj je téměř nulové. Bát se tak nemusí ani obsluha.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.