Vendulka Nováková se rozhodla zhubnout: Za 4 měsíce 23 kilo dolů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Vendulka Nováková se rozhodla zhubnout: Za 4 měsíce 23 kilo dolů!

Za čtyři měsíce minus 23 kilo, to je dobré, ne?
Za čtyři měsíce minus 23 kilo, to je dobré, ne? (Aha! - Martin Pekárek)

Začátkem září loňského roku vážila 95 kg a řekla – už dost! Uvědomila si, že přebytečná kila musí pryč a rozhodla se k radikálnímu kroku. Neužívala žádné zázračné pilulky na hubnutí, ale zvolila jen tvrdou práci a odpovídající jídelníček. Za pomoci odborného trenéra začala shazovat okamžitě. Po čtyřech a půl měsících váží 176 cm vysoká Vendulka Nováková (47) ze Strakonic rovných 72 kg a cítí se skvěle. Přebytečných 23 kil odplavil pot v místním fitness.

Jak to dokázala?

Ozvala se na inzerát

Vendulka cvičila amatérsky celý život, zkoušela i aerobik, ale nebylo to ono. Když ji před časem bolela po cvičení kyčel, rozhodla se toho nechat. Ve svém věku měla obavu, aby si cvičením naopak neublížila. Když však během několika měsíců přibrala na váze, nemohla se na sebe podívat do zrcadla. Pak si loni v srpnu přečetla inzerát místního fitness na jednom letáčku, který našla ve schránce, a rozhodla se to zkusit. „Vždycky jsem toužila po odborném vedení, tak jsem si řekla, že to za pokus stojí. Trenérovi jsem řekla, že si umím poradit s lecčíms, ale sama se sebou ne. Sešli jsme se v srpnu a od prvního září jsem začala makat,“ vzpomíná na své stěžejní rozhodnutí Vendulka. Ale nezůstalo jen u cvičení. K fyzické námaze patřila i nutná změna stravovacích návyků a totální vygumování sladkostí ze zažitého jídelníčku. „Trenér mě začal cepovat okamžitě a se vším všudy. Kromě cvičení v posilovně, kam docházím dvě hodiny denně mimo sobot, kdy je ve fitness zavřeno, mi naordinoval i jídelníček,“ dodává.

Cvičení chtěla několikrát nechat

Na pravidelné »mučení« v posilovně i na změnu výživy si Vendulka postupně zvykla. Zásah do domácnosti a organismu je však veliký. Byly chvíle, kdy chtěla cvičení nechat, krize se prý dostavily hned několikrát během prvního měsíce. Výsledky vynaložené námahy a odříkání však na sebe nenechaly dlouho čekat. Již po prvním týdnu shodila Vendulka dvě kila. A s každým dalším týdnem šla váha dolů. „Cítila jsem, že je to přesně to, co potřebuji. I když ty cviky byly pro mě v daný moment strašně náročné a byla jsem utahaná, po uvolňovacích cvicích v závěru cvičení jsem byla druhý den fit a nic mě nebolelo. Věděla jsem, že jsem pod odborným vedením,“ pochvaluje si vzorná cvičenka, pro kterou se stal noční můrou cvik na lifestepu, kde nachodila desítky hodin. Zároveň také absolvovala po dlouhých letech lékařskou prohlídku, ke které by se jinak sama asi neodhodlala.

Sladkostmi si figuru nekazí

Na jídelníček, kde chybějí sladkosti a živočišné tuky, si již zvykla. I když napekla na Vánoce pro rodinu spoustu cukroví, sama už prý na něj nedostala vůbec chuť. Když ji někdy honí mlsná, dá si třeba tvaroh s medem, a je spokojená. „Byla jsem závislá na sladkostech, ale tak se mi to v hlavě srovnalo, že už mě dortíky ani jiné pamlsky nelákají,“ říká Vendulka. To platí i o jiných kalorických pokrmech. Když třeba doma vaří svíčkovou s knedlíkem, s rodinou si ji nedá. Když prý to už má tak tvrdě odmakaný, nebude si to nevhodným jídlem zbytečně kazit. A jak tedy vlastně vypadá její denní jídelníček? Například středa je pro ni chuťově nejpřitažlivější, skládá se ze studené stravy. „Ráno si dám odtučnělý tvaroh s medem a rozinkami. Dopoledne citrusový plod, například grep a v poledne tuňáka v oleji s plátkem celozrnného chleba. Odpoledne zase citrus a večer cottage, čerstvý sýr s plátkem chleba. Já mám ráda pažitkový. Jiné dny mám na jídelníčku pochopitelně i plátky masa nebo kuře se zeleninou,“ vysvětluje Vendulka. Jídelníček od trenéra platí od pondělí do pátku, o víkendu může jíst cokoliv. Přesto si však sama dál vybírá jídla z průběhu týdne a pije výhradně vodu, aby si váhový úbytek nepokazila. „Nic zázračného to není, jen dřina,“ říká o svém úspěchu.

Trenér jí moc nevěřil

Diplomovaný trenér a fyzioterapeut českých celebrit Petr Kollros (52) si nemůže svou snaživou cvičenku vynachválit. Čtyřiadvacetinásobný mistr republiky v plavání a mistr Evropy i světa v kategorii Masters je s jejím přístupem spokojený. „Ze začátku jsem moc nevěřil, že paní Vendulka něco takového dokáže. Hlídali jsme váhový úbytek maximálně kolem kila a půl týdně, aby to nebylo příliš drastické. Když poprvé šlapala na lifesteppu, vydržela 2 minuty a nemohla to udýchat. Teď jsme se vypracovali až na celou hodinu, v určitých tepových frekvencích. Na začátku jsme si stanovili, na jakou váhu dojdeme a před Vánoci to mělo být pod osmdesát kilo. Šli jsme pozvolna pod lékařskou kontrolou a povedlo se nám to. Jídelníček jsem sestavil vůči její váze a obsahuje sacharidy, bílkoviny, vlákniny, ovoce a vitaminy v určitém poměru, což je mé tajemství,“ dodává s úsměvem vášnivý slávista Petr Kollros.

Září 2009: Ještě v září loňského roku vážila paní Vendulka 95 kilogramů a začala tvrdě makat...

Leden 2010: ...po čtyřech měsících se její postava úplně změnila.

Několikrát měla krizi a chtěla cvičení nechat.

Pod dohledem trenéra Kollrose zažívala pravidelná muka na nenáviděném lifestepu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.