Ivan Medek (†84), Havlův kancléř - Pohřeb si naplánoval: Do hrobu chci pyžamo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Ivan Medek (†84), Havlův kancléř - Pohřeb si naplánoval: Do hrobu chci pyžamo!

Ivan Medek
Ivan Medek (Aha! – Daniel Černovský, Martin Přibyl)

Přes 400 lidí se včera dopoledne rozloučilo s někdejším kancléřem exprezidenta Václava Havla (73), novinářem a muzikologem Ivanem Medkem (†84). Ten zemřel 6. ledna na nemoci stáří. Na smrt byl připraven a včerejší pohřeb si předem naplánoval.

..

Zádušní mše se konala v bazilice svaté Markéty v Břevnově. Mezi přítomnými postával i exprezident Havel (73). „Byl to skvělý muž, zásadový, skromný, se smyslem pro humor a nadhledem,“ zavzpomínal na svého přítele Havel, který se pohřbu zúčastnil sám, bez manželky Dagmar. Tu trápí zápal plic.

Mezi smutečními hosty byl i premiér Jan Fischer, který Medka osobně poznal ještě jako Havlova kancléře. „Nesmírně jsem si ho vážil,“ řekl Fischer. Nechyběli senátoři Jiří Dienstbier a Petr Pithart, předseda ODS Mirek Topolánek, šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg ani další osobnosti.

Mši sloužil další Medkův přítel a disident biskup Václav Malý. „Byl to opravdu chlap, který neměl potřebu prosazovat se a vítězit,“ řekl Malý. Promluvila i Medkova manželka Helena. „Uložil mi, abych vás všechny pozvala do hospody. Ivan říkal, abychom se trochu poveselili,“ řekla.

Během obřadu zazněla stará duchovní píseň »Soudce světa, Bože«, kterou si Medek přál. Manželka mu také s největší pravděpodobností splnila i jeho poslední přání a do rakve ho uložila v pyžamu. „Chci nejobyčejnější rakev a teplé pyžamo, protože je tam zima,“ svěřil se v jednom z posledních rozhovorů Medek.

5 důvodů proč na něj nezapomenout
  • Byl nevlastním pravnukem T. G. Masaryka. Po válce zakládal a vedl Český komorní orchestr.
  • Byl vytrvalým bojovníkem proti komunismu, patřil mezi signatáře Charty 77. Kvůli tomu byl čtrnáctkrát vyhozen ze zaměstnání. Pracoval pak jako myč nádobí v hospodě, dělal saniťáka nebo šatnáře.
  • Byl pronásledován StB. Když ho pak estebáci brutálně zmlátili, emigroval.
  • V Rakousku pracoval jako redaktor v rádiu Hlas Ameriky. Přispěl k tomu, že činnost Charty 77 i dalších opozičních skupin vešla do širšího povědomí.
  • Od roku 1993 do roku 1998 byl kancléřem prezidenta Havla. Za svou práci pro vlast získal mnohá ocenění.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.