Miloš Zeman nabírá členy do své strany: Nalákal i Čubu, tvůrce slušovického zázraku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Miloš Zeman nabírá členy do své strany: Nalákal i Čubu, tvůrce slušovického zázraku!

Miloš Zeman
Miloš Zeman (pro Aha! – Ivan Dostál)

Zajímavě začal svoji letošní spanilou jízdu s cílem uspět v parlamentních volbách Miloš Zeman (65). Ten sice hodlá kandidovat za svoji Stranu práv občanů (SPO) v severních Čechách, včera se ale na Zlínsku setkal s legendárním tvůrcem slušovického »zázraku« Františkem Čubou (73). Ten by se měl stát členem SPO a možná i lídrem zlínské stranické kandidátky do květnových sněmovních voleb!

Zeman si nejdříve s Čubou pochutnal na kuřecí polévce s nudlemi a knedlíčky, pak pečené kachně. „Nikdy jsem se netajil tím, že tahle republika potřebuje více takových lidí, jako byl Baťa a můj přítel František Čuba, a méně Kožených a jim podobných,“ vysvětlil Zeman, proč začíná politický návrat právě v sídle bývalého zemědělského gigantu a osobně u bývalého šéfa JZD Slušovice Čuby. Ani na novináře se už prý nedívá tak stroze jako v minulosti. „Přešel jsem od nenávistného pohrdání k pobavené lhostejnosti,“ vysvětlil včera Zeman. To hostitel František Čuba, předseda slušovického družstva v letech 1963 až 1990, v tomto směru názor nemění. Média striktně nadále odmítá. „Byli to novináři, kteří svými články záměrně pomohli přivést léta budovaný kombinát k zániku,“ vyznal se Čuba. On i někteří jeho blízcí spolupracovníci se brzy stanou zakládajícími členy místní organizace SPO ve Slušovicích.

František Čuba

Co bylo JZD Slušovice?

Jednotnému zemědělskému družstvu, později přejmenovanému na Agrokombinát Slušovice, se říkalo »socialistický zázrak«. Na rozdíl od ekonomicky pokulhávajících zemědělských družstev se slušovickým dařilo – vyráběly se tu například první počítače u nás. Po roce 1989 byl Agrokombinát vyšetřován, protože majetek byl vyveden do stovky soukromých společností. V mnohých z nich měli podíly členové klanu Čubů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.