Virus prasečí chřipky: Napadl přes 100 000 Čechů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Virus prasečí chřipky: Napadl přes 100 000 Čechů!

Virus prasečí chřipky
Virus prasečí chřipky (Aha! – Martin Pekárek, ara)

Vážné však je to, že na rozdíl od sezonní chřipky je evidován vyšší počet závažnějších průběhů pandemické chřipky,“ uvedl včera hlavní hygienik ČR Michael Vít. Očkování proti prasečí chřipce je určeno jen vybrané skupině lidí. Jak se můžeme chránit my ostatní? Naučme se správně si mýt ruce!

12 lidí již zemřelo ● 80 % nákazy způsobí neumyté ruce

Virus chřipky se nejčastěji šíří kapénkami, které nemocní vyprsknou při kýchání a kašlání. Ve většině případů se ale nenakazíme tak, že by na nás »jedovatou slinu« někdo plivl. Osmdesát procent lidí virus napadne poté, co sáhli na kontaminované předměty – kliky, madla, nákupní košíky – a pak si neumyli ruce. A nebo si je jen lehce opláchli. To však nestačí. Ruce bychom si měli mýt 20 až 30 vteřin pod tekoucí vodou.

Tady je správný postup:

1: Sundejte si všechny šperky, ale i náplasti a ruce si pečlivě namydlete. Pochopitelně je lepší použít teplou vodu, ale není důvod si ruce opařit. Nejprve jednoduše třete dlaně proti sobě po celé délce až ke konečkům prstů.

2: Palec pravé ruky vložte do částečně sevřené pěsti ruky levé. Krouživým pohybem očistíme nejen palec, ale i ostatní prsty. Poté ruce vyměníme.

3: Dlaň levé ruky položíme na hřbet pravé ruky. Prsty do sebe musejí zapadat jako »ozubené kolečko«. Tímto pohybem si očistíme nejen hřbet ruky a dlaň, ale především hrany prstů. Ruce poté opět vyměníme.

4: Prohlubeň u kořene palce je oblíbeným místem, kde se drží viry a bakterie. Většina lidí na ni totiž při mytí rukou zapomíná. Prohlubeň na obou rukou poctivě vyčistěte bříškem palce.

5: Dlaně jsme sice již čistili, ale podle vědců je nutné očistit je v obou směrech. Tedy příčném i podélném. Dlaně čistíme pohyby, které tvoří imaginární písmeno X.

6: Pokud některé bakterie a viry přežily tento masivní útok, ukrývají se nejspíš v prohlubni na dlani a v rýhách v kůži na kloubech prstů. Zbavte se jich jako na obrázku. Ruce pak opláchněte a osušte (nejlépe papírovým ručníkem).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.