Teroristé vyhodili do vzduchu vlak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Teroristé vyhodili do vzduchu vlak!

Záchranáři prohledávají místo neštěstí.
Záchranáři prohledávají místo neštěstí. (ČTK)

V krvavou lázeň se v pátek večer změnila cesta rychlíku z Moskvy do Petrohradu. Vlak vykolejil asi 250 kilometrů jihovýchodně od Petrohradu a strojvedoucí prohlásil, že v okamžiku neštěstí uslyšel pod vlakem výbuch. Úřady hlásily nejméně 30 mrtvých a 96 zraněných a potvrdily, že tragédii způsobil teroristický útok!

Podle ruské generální prokuratury i ruské tajné služby FSB byly na místě tragédie nalezeny zbytky výbušniny. Explozi prý způsobila bomba odpovídající sedmi kilogramům TNT. K výbuchu mělo dojít pod devátým ze třinácti vagonů soupravy, ve které cestovalo na 650 osob. Mohutná exploze vymrštila vlak z kolejiště. Desítky lidí se zoufale snažily dostat ven, mnoho cestujících zůstalo uvězněno v troskách. „Bylo slyšet náraz. Poslední dva vozy se prakticky rozpadly,“ říká pasažér Alexandr. Sedadla a kovové stěny vlaku byly v nejhůře postižených vagonech slisovány dohromady. Kdo seděl v těchto místech, byl předem odsouzený k smrti. „Vytáhli jsme tři zraněné ženy, ale všechny zemřely. Pak ještě jednu holčičku, ta bude v pořádku,“ říká vyčerpaný záchranář.

České velvyslanectví zatím nemá zprávu, že by mezi oběťmi byli Češi. Na stejné trati došlo k podobné události už před dvěma lety. Útok čečenských teroristů na vlak tehdy skončil zraněním asi 60 cestujících.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.