Britský chlapeček (2) má IQ 160 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Britský chlapeček (2) má IQ 160

Fotografie
Fotografie (internal)

5:00 – Tak trochu jiným dítětem je malý génius Oscar Wrigley (2) z Velké Británie. Zatímco hošíci v jeho věku se pomalu seznamují se šňůrkou od kačera na kolečkách, on už studuje život divokých zvířat či historii antického Říma.

Na zadní sedačce auta s oblibou diriguje koncert vážné hudby z rádia, přičemž dovede rozeznat všechny nástroje. Hudba ho baví a k Vánocům si přeje saxofon. Má ale smůlu, je zatím příliš malý na to, aby na něj mohl hrát.

S naměřenou hodnotou inteligenčního kvocientu 160 se stal Oscar ve dvou letech a pěti měsících členem Mensy (sdružení 2 procent populace s IQ vyšším než 130). Pro srovnání: stejné IQ měl například geniální fyzik a matematik Albert Einstein či nejvýraznější vědecká osobnost dneška, teoretický fyzik Stephen Hawking.

Život s malým géniem ale rozhodně není jednoduchý, což potvrzuje jeho otec, počítačový specialista Joe (29), obdařený stejně jako jeho žena průměrným IQ. „Nedávno se se mnou Oscar zasvěceně bavil o reprodukčním cyklu tučňáků. Pořád se mě na něco ptá. Už jsem se smířil s tím, že nastane den, kdy mi řekne, že jsem naprostý idiot,“ říká s pýchou i zahanbením zároveň. Na to, že je Oscar zázračným dítětem, přišla rodina záhy. Mluvil už v devíti měsících a v roce a půl recitoval ve vaničce abecedu.

K hodnotě IQ malého Oscara se zaměstnanci Centra pro nadané děti dobrali díky 45minutovému Stanford-Binetovu testu, který ovšem dovede změřit IQ jen do hodnoty 160.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.