Práva pacientů - Co si lékaři nesmějí dovolit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Práva pacientů - Co si lékaři nesmějí dovolit?

V současné době je lékař povinen vysvětlit nám vše o našem zdravotním stavu.
V současné době je lékař povinen vysvětlit nám vše o našem zdravotním stavu. (Profimedia.cz)

05:00 – Mají pacienti v ordinacích lékařů nějaká práva? Mají! Alespoň to tvrdí oficiální dokumenty schválené ministerstvem zdravotnictví již v roce 1992. Přesto se v Česku doktoři stále velmi často dívají na nemocné spatra.

Mají pacienti v ordinacích lékařů nějaká práva? Mají! Alespoň to tvrdí ofi ciální dokumenty schválené ministerstvem zdravotnictví již v roce 1992. Přesto se v Česku doktoři stále velmi často dívají na nemocné spatra. Oni jsou »bohové«, a pacient? Ten si musí nechat všechno líbit... Existují i výjimky a naštěstí je jich stále víc.

Přesto i podle ministerstva zdravotnictví stále chybí zakotvení ochrany práv pacientů v podobě tzv. informovaného souhlasu. Proč? Poslanci návrh ministerstva z konce minulého roku zatím nestihli projednat...

Informovaný souhlas znamená, že lékař musí pacienta předem poučit o jeho nemoci, povaze lékařského výkonu a možných následcích.

„Informaci je potřeba poskytnout v takové podobě, aby ji pacient skutečně pochopil a jeho výsledkem byl skutečný souhlas a ne pouze podepsaný list papíru,“ dodává právník Zoran Nerandžič. Ze zkušeností se tak zatím děje pouze ve fakultních nemocnicích. Informovaný souhlas ale znamená i to, že pacient má právo odmítnout léčbu a informace o své nemoci, má právo na ochranu soukromí a může také určit, kdo další se smí o jeho nemoci a v jakém rozsahu dozvědět.

Kliknutím zvětšete
15 rad, jak se bránit u doktora

Každý z nás však ze života zná mnoho příkladů, kdy přístup zdravotníků nebyl zrovna »ideální«. Na co máme v ambulanci lékaře či nemocnici právo?

  1. Kliknutím zvětšeteMusí lékař přijmout a ošetřit každého pacienta?
    Lékař nesmí odmítnout ošetřit pacienta s akutními problémy. Pokud nemá pacient akutní potíže a lékař má objednané pacienty, nemusí nově příchozího přijmout. Neplatí to však pro lékaře, kteří konají pohotovostní službu.
  2. Mohu si vybrat lékaře sám?
    Pacient má právo na svobodný výběr ošetřujícího lékaře. Platí to jak pro obvodního lékaře, tak pro specialisty. Dosavadní lékař musí předat zdravotní dokumentaci svému nástupci.
  3. Smím s týmž problémem navštívit několik lékařů stejného zaměření?
    Zakázáno to není, je to ale hloupost. Je vždy výhodnější, aby pacienta léčil doktor, který ho dlouhodobě zná. Dalšího lékaře však můžete požádat o tzv. druhý názor, o konzultaci dosavadní léčby. Zatím však není dán zákonem, je tak na rozhodnutí konkrétního lékaře, zda vyhoví.
  4. Jak dlouho mě může lékař nechat čekat v čekárně?
    Nikde není daná lhůta, jak dlouho si pacient v čekárně posedí. Z velké části je čekání dané správnou organizací práce lékaře. Bohužel ne vždy si může doktor naplánovat, jak dlouho bude vyšetření či ošetření pacienta trvat. Někdy může být komplikovanější, a tak i delší. Ještě složitější bývá situace v nemocnici, kdy může být lékař z ambulance volán k neplánovaným operacím či na konzilia.
  5. Může praktický lékař nebo specialista zavřít ordinaci kvůli stávce?
    Může, ale jen v případě, že je zajištěno ošetření akutních případů.
  6. Smí po mě lékař, např. zubař, požadovat placení předem?
    Pacient hradí jen provedené výkony. Na případné záloze se vždy musí lékař s pacientem domluvit. Předem se hradí regulační poplatky.
  7. Smí lékař některé pacienty upřednostňovat?
    Ano, soukromý lékař si může pořadí pacientů zvolit sám. Tato volnost však končí v momentě, kdy se jedná o akutní případ.
  8. Mohu rozhodnout o své léčbě a vyžadovat ty nejdražší léky?
    Ano! Lékař musí pacienta seznámit se všemi možnostmi léčby. Přejeli si pacient z pohledu lékaře nevhodnou nebo neúčinnou metodu, může ji lékař odmítnout provést. Zároveň má však pacient právo odmítnout lékařem navrženou léčbu. Bez svolení pacienta nesmí lékař žádné vyšetření či léčbu provést. Výjimkou jsou pacienti, kteří jsou ohroženi na životě nebo jejich stav neumožňuje vyjádřit souhlas (v bezvědomí, malé děti bez doprovodu rodičů apod.).
  9. Co se stane, když jsem objednaný k lékaři na určitou hodinu, ale nevyjde mi čas a nedostavím se?
    Většinou nic, obvykle je pacient přeobjednán na jiný termín. Někteří soukromí lékaři však za neomluvené nedodržení termínu požadují pokutu, 50 až 500 Kč. Nemusíte ji však platit, pokud jste s lékařem neuzavřeli smlouvu, kde je taková sankce uvedena.
  10. Mohu nahlédnout do své zdravotní karty a udělat si kopie? Lékař mi řekl, že mi z ní může udělat jen výpis.
    Ano, můžete. Pacient má právo na poskytnutí veškerých informací shromážděných ve zdravotnické dokumentaci vedené o jeho osobě, nahlížet do této dokumentace a pořizovat si z ní výpisy nebo kopie.
  11. Jak často mohu měnit praktického lékaře a zubaře?
    Lékaře můžete měnit jednou za tři měsíce.
  12. Může lékař prodávat v ordinaci léky?
    Léky smí prodávat pouze lékárník. Lékař může vydat jen takový léčivý přípravek, který bezprostředně souvisí s výkonem v ordinaci. Výjimkou jsou očkovací látky, která vám v ordinaci lékař i aplikuje.
  13. Mohu se objednat k odbornému lékaři i bez doporučení svého praktického doktora?
    Odborného lékaře můžete navštívit i bez doporučení praktického lékaře. Mnohdy je lepší, když vám lékař napíše doporučení, kde bude popsán vývoj nemoci, dosavadní vyšetření i léčba.
  14. Může mě lékař pohotovosti odmítnout ošetřit?
    Ne! Lékař pohotovosti vás musí v akutním případě ošetřit vždy.
  15. Mám právo si zkontrolovat, co lékař účtuje mé zdravotní pojišťovně?
    Máte právo si jednou ročně vyžádat od zdravotní pojišťovny údaje o uhrazené zdravotní péči za posledních dvanáct měsíců. Na písemnou žádost adresovanou pobočce zdravotní pojišťovny podle místa trvalého pobytu vám bude účet zaslán dopisem do vlastních rukou.
Velký průzkum o podplácení lékařů - Úplatky dává 40% pacientů!

Jít na operaci dřív, dostat zadarmo jednolůžkový pokoj? Pacienti v Česku jsou schopní si za »lepší« péči či úsměv lékaře kolikrát pořádně připlatit. Do kapes doktorů putují částky i nad padesát tisíc korun! Uvádí to alespoň průzkum neziskové organizace Transparency International. Lékaře podle něj podplácí 40 % českých pacientů!

Velká část lékařů je na přilepšení ke svému platu už tak zvyklá, že je po svých pacientech přímo vyžaduje! „Bydlím v malém městě, kam jezdí gynekolog třikrát týdně. K pacientkám se chová nepříjemně a za každé vyšetření chce 100 až 200 korun. Samozřejmě bez účtenky,“ popsala svoji zkušenost pacientka Jarmila.

Braní úplatků přiznávají i sami lékaři. „Znám nemalý počet kolegů, kteří berou úplatky od mých pacientů anebo kteří jim dokonce předem řeknou, že bez úplatku to nepůjde,“ popisuje doktor Martin Stránský z Prahy. Nečastější jsou úplatky do dvou set korun. Překvapivě si o nich lidé ani nemyslí, že by se jimi uplácelo...

Z průzkumu také vyplynulo, že by lidé v případě nemoci byli schopni doktorovi »šoupnout« i padesát tisíc. Ženy jsou schopny přinést maximálně 20 tisíc, zato muži uplatí i 50 tisíci.

CO NEJČASTĚJI NOSÍME LÉKAŘŮM?
  1. Bonboniéra, luxusní čokoláda
  2. Káva
  3. Květiny
  4. Láhev vína, whisky či jiného alkoholu
  5. Obálka s peněz i(nejčastěji 200 až 1000 korun)
KOLIK PACIENTŮ UPLÁCÍ?
  • 29 % lidí dává dárky za spokojenost
  • 9 % nemocných si za lahvinku nechává prodloužit neschopenku
  • 7 % Čechů dá peníze za nadstandardní přístup
  • 55 % pacientů lékařům nic nedává
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.