Statistika ministerstva vnitra - Nejčastější jméno? Jiří Novák | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Statistika ministerstva vnitra - Nejčastější jméno? Jiří Novák

Kdyby se sešli všichni Nováci na jednom místě, byla by to pořádná demonstrace.
Kdyby se sešli všichni Nováci na jednom místě, byla by to pořádná demonstrace. (pro Aha! – Ivan Dostál, araKoláž Aha! – Tomáš Klomfar)

PRAHA – Taky vás vždycky zajímalo, kolik lidí v Česku nosí stejné křestní jméno nebo příjmení jako vy? Teď už to můžete lehce zjistit. Ministerstvo vnitra totiž zveřejnilo statistiku všech jmen i příjmení obyvatel České republiky.

Taky vás vždycky zajímalo, kolik lidí v Česku nosí stejné křestní jméno nebo příjmení jako vy? Teď už to můžete lehce zjistit. Ministerstvo vnitra totiž zveřejnilo statistiku všech jmen i příjmení obyvatel České republiky. První příčku obsadili muži se jménem Jiří Novák! Těch je u nás přesně 2385. Mezi Nováky se přitom v čele tabulky prosadil jen Jiří Svoboda.

Příjmení Novák v kombinaci s křestním jménem Jiřím nově trumflo dlouhé roky nejčastější jméno Petr Novák. Až pak se umístili Josefové a Janové Nováci.

Mezi ženskými jmény se pořadí vůbec nemění, suverénně vede Marie Nováková. Na druhém místě jsou už dlouhá léta Jany Novákové.

Po Novákovi je dalším nejčetnějším mužským příjmením Svoboda, následuje Novotný, Dvořák, Černý, Procházka, Kučera, Veselý, Horák a první desítku uzavírají Němci. „Dříve si dávala jména každá vesnice zvlášť. Každý, kdo přišel a nově osídlil kus půdy, byl Novák nebo Novotný. A každá vesnice měla hospodáře s velkým dvorem – tedy Dvořáka. Proto jsou ta příjmení nejčastější,“ vysvětlila odbornice na jazykovědu Pavla Loucká.

Zajímavostí jsou i jména slavných osobností. Z databáze se tak dozvíme, že stejné jméno jako atlet Tomáš Dvořák nosí dalších 697 lidí, jméno herce Františka Němce má 372 Čechů a stejné jméno jako bývalý prezident Václav Havel má dalších 118 mužů.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Více informací naleznete zde

Když Novákovi vydělávají...

Ve slavné filmové komedii Co je doma, to se počítá, pánové… (1980) přijdou Novákovi na geniální trik. Obešlou majitele tohoto příjmení s tím, aby přijeli na sjezd Nováků a dopředu zaslali poplatek. A pak už jen v dědečkově chatrném domku sypou do kufrů pětikoruny od Nováků z celé republiky…

Děda, syn a vnuk: Každý se jmenuje Jiří Novák!

Kliknutím zvětšeteZLÍN – Jméno Jiří Novák je nejčastějším českým jménem a v případě zlínské rodiny Nováků to platí stoprocentně. Svému jménu dělá čest skvělý tenista Jiří (34), jeho syn Jirka (7) a dědeček, rovněž pojmenovaný Jiří (71).

Jméno Novák občas svým nositelům docela vadilo. Šéf klanu Jiří Novák nejstarší vzpomíná: „Ve škole v Prostějově jsme byli dva stejného jména a příjmení, tehdy jsme se museli rozlišovat, když mne kantor vyvolal, řekl, že k tabuli půjde Novák mladší...“ Jeho stejně jako syna prý poněkud trápilo, že jméno a příjmení mají hodně fádní, vždycky prý záviděli třeba Věnceslavu Líbalovi či Miloději Krásnému.... Jinak by ale žádný z Nováků své jméno ani příjmení nevyměnil ani za nic, 24. dubna v den jmenin je v početné rodině vždy čas na malou oslavu pro tři generace...

Kromě jména spojuje všechny tři muže i láska k tenisu. Jiří Novák nejstarší tenis pořád velmi dobře hraje, je uznávaným rozhodčím a školí také mladší adepty tohoto řemesla. Jiří Novák mladší hraje mimo jiné i rakouskou a německou bundesligu a Jirka Novák nejmladší už dělá první tenisové krůčky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.