Filoména Cejnarová: Jak se dožít 105 let? Být chudý! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Filoména Cejnarová: Jak se dožít 105 let? Být chudý!

Filoména Cejnarová je nejstarší Brňankou.
Filoména Cejnarová je nejstarší Brňankou. (ČTK)

BRNO – Ve 105 letech neužívá žádné léky, ráda si dá sladkosti, kávu a k obědu květák s majonézou. Nejstarší Brňanka Filoména Cejnarová včera oslavila své úctyhodné narozeniny také stylově – v hotelu u Brněnské přehrady.

Ve 105 letech neužívá žádné léky, ráda si dá sladkosti, kávu a k obědu květák s majonézou. Nejstarší Brňanka Filoména Cejnarová včera oslavila své úctyhodné narozeniny také stylově – v hotelu u Brněnské přehrady.

Receptem na dlouhověkost je podle ní chudoba. A pak také práce. „Museli jsme dělat. Když jsme nedělali, nic jsme neměli,“ popsala. V životě zažila prý i doby, kdy nebylo co jíst nebo kdy k jídlu byl jen chleba. Rodinu živil les, nedaleko nějž v Dlouhé Třebové na Ústeckoorlicku bydlela.

„Chodili tam na dřevo, houby, maliny, jahody,“ popsala její dcera Emilie Volejníková. Jídla, která Cejnarová jídávala jako mladá, má podle příbuzných ráda dodnes. Její dcera jí pravidelně připravuje bramborové placky plněné tvarohem, sypané cukrem, perníkem a polévané máslem.

„Maso mít vůbec nemusí, ale sladké potřebuje,“ podotkla Volejníková. 105 let je úžasný věk, přesto nedrží Filoména Cejnarová české prvenství. Nejstarším Čechem je muž (106) z Olomoucka.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.