Smrtící povodeň zalila Moravu - Voda ničila i domy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Smrtící povodeň zalila Moravu - Voda ničila i domy

V Hustopečích nad Bečvou brala voda všechno, co jí přišlo do cesty. Zabíjela i hospodářská zvířata.
V Hustopečích nad Bečvou brala voda všechno, co jí přišlo do cesty. Zabíjela i hospodářská zvířata.

NOVÝ JIČÍN/OLOMOUC (ajd, ČTK) – Voda se valí Moravou a zanechává za sebou jen zmar a zkázu. Záplavy, které kvůli neustávajícím dešťům postihly hlavně Moravskoslezský a Olomoucký kraj, si už vybraly i své první oběti. Sedm lidí se utopilo, pět se kvůli podemletým cestám a zaplaveným silnicím nedočkali lékařské péče.


● 12 mrtvých
● Železnice kolabovala
● Povodeň zatopila silnice i sklepy

NOVÝ JIČÍN/OLOMOUC (ajd, ČTK) – Voda se valí Moravou a zanechává za sebou jen zmar a zkázu. Záplavy, které kvůli neustávajícím dešťům posti- hly hlavně Moravskoslezský a Olomoucký kraj, si už vybraly i své první oběti. Sedm lidí se utopilo, pět se kvůli podemletým cestám a zaplaveným silnicím nedočkali lékařské péče.

Kliknutím zvětšetePolicisté nevylučují možnost, že počet obětí záplav na Novojičínsku se bude ještě zvyšovat. Spolu s hasiči prohledávají obce zasažené velkou vodou. Území propátrává i vrtulník. Kliknutím zvětšete„V korytech řek jsou auta, která smetla povodňová vlna. Nevíme, zda v jejich troskách někdo nezůstal,“ prohlásila novojičínská policejní mluvčí Miroslava Michálková Šálková. Nejvážnější situace byla v Jeseníku nad Odrou. O život tam přišli bratři (†54 a †55), kteří zachraňovali tonoucí matku. Kliknutím zvětšeteV okamžiku, kdy ji dostali do vyššího patra domu, jim proud vody zavřel dveře, a sami se utopili. Třetí obětí v obci je invalidní žena (†92). Sice se jí podařilo před vodou utéct na půdu, Kliknutím zvětšeteale tam jí selhalo srdíčko...

První oběť hlásí i jih Čech, na rozbouřené Vltavě se tam utopil vodák.

Kliknutím zvětšeteKromě podemletých cest spláchla velká voda i pole, louky, vytápěla sklepy, strhávala zdi plotů i celé kusy domovních zdí. Včera v devět večer povodňová vlna dorazila do Ostravy.

Kliknutím zvětšeteČeské dráhy uzavřely pět regionálních tratí. Vlaky nejezdily ani na hlavním tahu z Přerova do Ostravy. V Moravskoslezském kraji byly škody na železnici odhadnuty na 380 milionů. Na pomoc Moravě vyčlení vláda až 54 milionů. Na záchranných pracích se podílí 200 vojáků z tisíce vyčleněných.

Záplavy postihly i Rakousko, Německo, Polsko a Maďarsko.

Způsobily ji běžné bouřky

Kliknutím zvětšetePRAHA (wer) – Obrovské povodně způsobila série běžných letních bouřek, které se vypršely na relativně malém území. „Byly to normální bouřky, které jsou v létě běžné,“ řekl meteorolog Jan Daňhelka serveru aktualne.cz. Běžná bouřka trvá deset minut, pak se odsune a voda odteče. „Ve středu jela jedna bouřka za druhou. Lidé ani neměli pocit, že bouřka skončila, protože hned začala druhá,“ popsal meteorolog.

Co se ještě včera stalo?

● Mezi obcemi Bělotín a Polom podemlela voda hráz rybníka. Obci Polom, která je pod rybníkem, hrozilo nebezpečí.
● Lence Mužíkové (33) z Pohoře u Oder na Novojičínsku zkomplikovaly povodně cestu do porodnice. Po hodině a půl čekání v autě se za pomoci hasičů dostala do nemocnice. Porodila zdravého syna Šimona.
● Začalo rabování. „Cizí člověk se pokusil vniknout do opuštěného zatopeného domu,“ popsal starosta Nového Jičína Ivan Týle.
● V nejhůře postižené obci Jeseníku nad Odrou se utopilo devět koní.
● Dnes v 9 hodin dopoledne budou uzavřena protipovodňová vrata na Čertovce v Praze, budou uzavřeny i vltavské náplavky.

A bude hůř!!!

PRAHA (ČTK, ajd) – Jako by toho nebylo málo, počasí nás bude trýznit i nadále. Hlavně na Moravě a ve Slezsku lze o víkendu očekávat bouřky, ojediněle by kvůli přívalovým dešťům na některých místech mohlo spadnout nových až 40 milimetrů srážek! Navíc se může přidat i krupobití. Hladiny řek se mohou lokálně ještě zvednout, celkově by se ale povodňová situace podstatně zhoršovat neměla. „Vzhledem k předpokladu dalších srážek zejména bouřkového charakteru je nutné počítat i nadále s možností rozvodnění menších toků,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Přehled obětí záplav

✝ Žena (79) v Bernarticích nad Odrou zemřela na srdeční selhání.
✝ U obce Černotín (Přerovsko) byl nalezen utonulý muž.
✝ V Jeseníku nad Odrou utonuli dva muži (54 a 55), jedné ženě (92) selhalo srdce a k další se nedostal lékař.
✝ V Kuníně (Novojičínsko) na srdeční infarkt zemřel muž (78).
✝ V Novém Jičíně strhl proud řeky ženu (55), kromě ní utonul i bezdomovec.
✝ Ve Valašském Meziříčí zemřel na infarkt muž (45) poté, co viděl, že jeho vozidlo odnesla přívalová vlna.
✝ V obci Životice (Novojičínsko) utonul muž (46).
✝ Pvní oběť mají od večera i jižní Čechy. U Českého Krumlova se na rozbouřené Vltavě utopil vodák.

Manželé Blažkovi: Voda nám vzala dům za pár minut...

Kliknutím zvětšeteJESENÍK NAD ODROU (epa) – Voda je připravila o všechno. Manželé Blažkovi z Jeseníku nad Odrou na Novojičínsku přišli v jediném okamžiku o to, co budovali celý život. Povodeň jim strhla část domu... Blažkovi jsou důchodci a žili poklidným životem v pěkném rodinném domku uprostřed vesnice. V domečku s pečlivě udržovanou zahrádkou pečovala paní Božena o dvě vnučky. „Během chvilky jsme měli doma 70 centimetrů vody. A to bydlíme na kopečku,“ běduje šestašedesátiletá paní. „Nezachránili jsme nic, jen trochu oblečení jsme stihli naházet do auta.“ Dům se Blažkovým sesypal doslova před očima. Kliknutím zvětšete„Museli jsme utíkat, protože když začala voda klesat, barák se zřítil. A to ho nemáme pojištěný, takže nic nedostaneme,“ říká paní Blažková a neubrání se slzám. Střechu nad hlavou najdou manželé Blažkovi u dcery. „Ale dál… dál nevím, co bude… nevím, co budeme dál dělat...“ hořekuje paní Božena a manžel ji doplňuje: „Ten dnešek je o tisíc procent horší než záplavy, které jsme zažili v roce 97. Voda je minimálně o jeden a půl metru výš než tenkrát. Nábytek, koberce, nádobí, ledničku, mrazák – prostě všechno, co doma máme, shrnula voda na jednu hromadu. Tak silná byla ta vlna...“

Drama v zaplaveném domě:
Otec vysekal díru ve stropě a zachránil své tři děti!

JESENÍK NAD ODROU (kot, ČTK) – „Už jsem viděl, jak se valí voda. Než jsem doběhl k domu, měl jsem ji téměř po prsa. Nemohl jsem ani otevřít dveře. Celé spodní patro bylo zatopené,“ roztřeseným hlasem vzpomíná na hrůzný noční zážitek Jiří Holub (42) z Jeseníku nad Odrou. Ten na poslední chvíli zachránil před přívaly vody svoje tři děti (11, 13 a 15) a maminku (63).

Aby se k milované rodině vůbec dostal, musel ve stropu rodinného domku vysekat díru, kterou všechny čtyři protáhl do bezpečí. „Trvalo to nekonečně dlouho, chvílemi jsem pochyboval, že to dokážu,“ řekl Holub.

Jen chvíli předtím, než se do obce přihnala povodňová vlna, šel vypustit dobytek. Když se pak přiřítil zpátky do domu, nebylo moc času na přemýšlení. Rychle vyšplhal po žebříku do nejvyššího patra, našel majzlík a vysekal jím díru v podlaze. Otvorem pak uviděl svoje děti a matku. „Držely se trubky u topení, hlavu měly těsně nad vodou. Když jsem dírou protáhl prvního syna, už jsem věděl, že to dokážu,“ popsal. Postupně zachránil všechny děti, které pak pomáhaly otvorem protáhnout i babičku. „Naštěstí jsme měli na půdě staré hadry, takže jsme se mohli převléknout do suchého. Lehli jsme si na seno, abychom se uklidnili. Pak jsme jen čekali na pomoc a až opadne voda,“ uzavřel.


Foto pro Aha! – Eva Panošová, foto ČTK – Jaroslava Ožana, Jiří Muc, Vladislav Galonek, HZS Moravskoslezského kraje

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.