Panika v Evropě - Řádí tu černé vdovy! Odborníci: Mohou být i v Česku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Panika v Evropě - Řádí tu černé vdovy! Odborníci: Mohou být i v Česku

Fotografie
Fotografie (internal)

LONDÝN – Ve Velké Británii zaznamenali nečekaně silný výskyt jednoho z nejjedovatějších pavouků světa – černé vdovy. První případy vzbuzují oprávněné obavy.

Ve Velké Británii zaznamenali nečekaně silný výskyt jednoho z nejjedovatějších pavouků světa – černé vdovy. První případy vzbuzují oprávněné obavy.

Lyn Mitchell (52) z Egremontu v lednu kousl pavouk ve spánku a od té doby leží v kómatu. Další žena strávila tři měsíce zcela paralyzována v nemocnici. Odborníci vidí za šířením černých vdov oteplování klimatu. Podle českého entomologa Svatopluka Honsy nelze vyloučit, že by se černá vdova mohla uchytit i u nás.

I když je nebezpečná, zejména pro alergiky a malé děti, není prý třeba propadat panice. Úmrtí po jejím kousnutí je mnohem méně než po štípnutí včelou. „Ke kousnutí přitom dochází velmi zřídka. Člověk by ji musel chytat přímo do ruky nebo na ni náhodou sáhnout. Stává se to například v Chorvatsku, kde občas černá vdova zaleze do toaletního papíru,“ říká Honsa. Černé vdovy se s schovávají zejména v temnu a tam, kde je nepořádek.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.