Rodičovská podle ČSSD: S dítětem čtyři roky doma? Ano, ale hlídat musí i táta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rodičovská podle ČSSD: S dítětem čtyři roky doma? Ano, ale hlídat musí i táta!

Šéf ČSSD Jiří Paroubek.
Šéf ČSSD Jiří Paroubek. (Aha! – Mária Rušinová)

PRAHA – Čeká nás revoluce v rodičovské? Pokud ČSSD vyhraje volby, tak asi ano. Změnu by znamenala hlavně pro rodiče, kteří chtějí být doma s dětmi čtyři roky. Museli by se ale prostřídat! Povinně!

Nejvyšší příspěvek 25 000 Kč měsíčně

To znamená, že například velmi dobře vydělávající otec by musel nejméně na jeden rok opustit zaměstnání a rodinu by živila manželka. ČSSD přitom nevadí, že by takovým rodinám klesla životní úroveň...

„Je to zatím jen návrh. Ty čtyři roky tam budou. Je to vlastně opatření proti diskriminaci žen s dětmi na pracovním trhu. Zaměstnavatelé mají obavu, že právě ony zůstanou s dětmi doma,“ vysvětluje stínový ministr práce Zdeněk Škromach (ČSSD).

Návrh ale může znamenat problém – ve většině rodin má muž o hodně větší příjem než žena. Kdyby se tak musel vzdát zaměstnání a pečovat o dítě, znamenalo by to díru v rodinném rozpočtu. Navíc otcové ani často s dítětem doma zůstávat nechtějí. Řada matek by tak doma musela zůstat jen tři roky, což asi vyvolá vlnu nevole. Jak chce ČSSD přesvědčit muže, aby opustili dobře placené zaměstnání?

„Rodičovská by mohla být až 80 procent předchozího výdělku, dolní hranice by byla současných 7600 Kč, horní by mohla být na hranici průměrného výdělku v Česku,“ řekl Škromach.

To by znamenalo, že rodičovská by mohla být až ve výši kolem 25 000 Kč! Teď může rodič získat nejvíce 11 400 Kč měsíčně, a to pokud je doma s dítětem jen dva roky. Uskutečnění nápadu ČSSD by ale asi stálo hodně miliard a není jasné, kde by je chtěla vzít. Nárok na rodičovskou by rodina také měla, i kdyby dala dítě do tří let jeho věku více než pětkrát za měsíc do jeslí či do mateřské školy. „Bude to otázka další diskuse. Ta opatření jsou na čtyři roky, nedá se předpokládat, že to zavedeme hned druhý den po volbách,“ vysvětluje Škromach.

Jak by to mělo vypadat

■ Rodič bude moci s dítětem zůstat doma maximálně čtyři roky, a to až do sedmi let věku dítěte. Rodina si bude moci vybrat – když zvolí nejdelší, tedy čtyřletou variantu, musejí se v péči o dítě prostřídat. Pokud s dítětem bude tři roky matka, čtvrtý rok by to už musel být otec. Možná je i varianta 2 + 2 roky.

■ Rodičovská dovolená by měla být až 80 procent předchozího výdělku, ale budou stanoveny stropy. Minimum by bylo současných 7600 Kč, maximum bude otázkou vyhodnocení konkrétní finanční situace státu. Horní hranice by měla být na úrovni průměrného výdělku.

Výše rodičovské v Česku

V porovnání s ostatními evropskými zeměmi je mírně podprůměrná, české maminky však mohou čerpat rodičovskou dovolenou až čtyři roky. To je zdaleka nejvíce ze všech členských zemí EU. Např. ve Velké Británii mají maminky nárok na jeden rok rodičovské dovolené, v Polsku na dva roky, ve Finsku, Slovensku a Rakousku na tři roky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.