Manžel střelil Američanku (46) brokovnicí do obličeje a teď... Největší transplantace obličeje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Manžel střelil Američanku (46) brokovnicí do obličeje a teď... Největší transplantace obličeje

Takhle Connie vypadala před tím, než ji postřelili.
Takhle Connie vypadala před tím, než ji postřelili. (ČTK/AP)

CLEVELAND – Američanka Connie Culp (46) úspěšně absolvovala zatím nejrozsáhlejší transplantaci obličeje na světě. V roce 2004 se stala obětí brutálního domácího násilí. Její manžel Thomas Culp ji v záchvatu zuřivosti střelil brokovnicí do obličeje. Útok sice žena přežila, ale zcela znetvořeno bylo 80 % jejího obličeje.

Oběť přišla po hrozném zážitku o nos a musela jí být provedena tracheotomie (zavedena hadička do průdušnice), aby mohla dýchat. Necítila chuť, nemohla jíst ani pít....

Operace na klinice v americkém Clevelandu trvala dlouhých 22 hodin. Samotné transplantaci ale předcházelo 30 dalších operací. Teď Connie konečně odhalila svou novou tvář. Je změněna k nepoznání. Od dárců dostala část horní čelisti, nos a také zuby. Plastický lékař jí musel nahradit většinu obličejové kůže, kosti, tepny i žíly. „Když má někdo defekt v obličeji a nevypadá hezky, nesuďte ho. Nikdy nevíte, co se mu stalo. Mě postřelili. Bylo mi 40,“ řekla matka dvou dětí.

V budoucnu Connie ještě čeká několik kosmetických zákroků, při kterých jí bude odstraněna přebytečná kůže. Její stav je podle odborníků dobrý. Zotavuje se velice rychle. Už se dokonce může i usmívat.

Muž, který svou ženu postřelil se krátce po svém hrůzném činu neúspěšně pokusil o sebevraždu. Soud jej poslal na 7 let za mříže.

Vůbec první rekonstrukci obličeje na světě provedli francouzští lékaři v roce 2005. Obličej tehdy 38leté ženy rozsápali psi.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.