Totalitní náhubkový zákon: Půjde k Ústavnímu soudu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Totalitní náhubkový zákon: Půjde k Ústavnímu soudu!

Poslanec Benda se na narozeninách ODS cpal jak o život, všechna kuřecí křidélka ohlodal doslova na kost. To by mu šlo..
Poslanec Benda se na narozeninách ODS cpal jak o život, všechna kuřecí křidélka ohlodal doslova na kost. To by mu šlo.. (Aha! – David Kundrát, Martin Hykl, Marek Pátek)

PRAHA – Stupidní náhubkový zákon, který novinářům zakazuje zveřejňování informací o podezřelých a obviněných osobách během trestního řízení pod hrozbou vězení a milionových pokut, půjde k Ústavnímu soudu.


Senátoři už mají hotovou stížnost

Senátoři v čele s místopředsedou horní komory Petrem Pithartem (KDU-ČSL) už mají hotový návrh na zrušení částí pěti sporných paragrafů. Pokud u soudu uspějí, zmizí ze zákona například zákaz zveřejňování policejních odposlechů či sankce vězení za porušení zákona.

„Uvedené zákazy a sankce jsou v rozporu s ústavním pořádkem,“ zdůraznil včera Pithart. Stížnost představil spolu s předsedou senátní mediální komise Jiřím Oberfalzerem (ODS) a nestraničkou Soňou Paukrtovou, šéfkou Klubu otevřené demokracie. Ústavnímu soudu ji pošlou asi 7. května. Ještě pod ní přibudou podpisy alespoň sedmnácti zákonodárců, což podle Pitharta nebude žádný problém.

Kliknutím zvětšeteV náhubkovém zákoně, který začal platit 1. dubna, navrhují senátoři ponechat v souladu s původní vládní předlohou jen zákaz zveřejnění osobních údajů obětí zločinů. Nadále má platit hlavně v případě dětí a mladistvých. U dospělých se zákon vztahuje například na oběti kuplířství anebo násilných trestných činů. „Už v senátní rozpravě bylo jasné, že ve vzduchu je tahle ústavní stížnost, dodatečně nám docházelo, co vlastně Sněmovna ve svém komplexním návrhu schválila a co jsme v první chvíli nedokázali rozpoznat,“ vysvětloval Pithart.

Kritizuje i to, že se do zákona dostal zákaz zveřejňování policejních odposlechů – do těch jsou často politici zapleteni. „Jsme ústavní činitelé a nepřejeme si zvýšenou ochranu. Údělem politika je, aby byl připraven na pátrací drzost novinářů,“ řekl.

S původním vládním návrhem se podle Oberfalzera senátoři ztotožňují, ale komplexním pozměňovacím návrhem Sněmovny se prý návrh posunul »úplně někam jinam«.

Co už nesmíme napsat?

> Kdosi do krve zmlátí Karla Gotta.
> Klíčový poslanec bude mít před důležitým jednáním Sněmovny nehodu. Jméno nesmíme zveřejnit.
> Známý zpěvák bude zneužívat svoji osmiletou dceru. Nesmíme napsat který, protože bychom prozradili i její totožnost.

Tenhle nenažranec za to může...

Kliknutím zvětšeteTzv. náhubkový zákon pochází z hlavy poslance Marka Bendy (ODS). A podle řady senátorů jde o největší útok na svobodu projevu od pádu komunismu v roce 1989, kritizují ho i evropské novinářské organizace. Benda je teď nadmíru spokojený – když on nebo někdo z jeho kolegů bude dělat levoty, novináři budou mít kvůli jím navrženým zákonům těžší práci. A když se jména politiků objeví v policejních odposleších, zase to nebudou novináři smět zveřejnit. A tak se nenažraný pan Benda může v klidu cpát, jako na 18. narozeninách ODS (na snímku), a přemýšlet: Jakou totalitní praktiku zase vymyslím, abychom my politici mohli vesele dělat lumpárny dál, a nebyli tolik vidět.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.