Čekání na novou vládu: Paroubek jednal na Hradě, Topolánek už Klausovi sloužit nebude | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Čekání na novou vládu: Paroubek jednal na Hradě, Topolánek už Klausovi sloužit nebude

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek

PRAHA – Předseda ČSSD Jiří Paroubek jednal včera ráno s prezidentem Václavem Klausem. Po hodinové schůzce oznámil, že je připraven jednat s ostatními sněmovními stranami o přijetí zákona, který by umožnil brzké rozpuštění Sněmovny (obdobný zákon už přitom leží od roku 2006 ve Sněmovně).


Mezitím zhrzený premiér Mirek Topolánek (ODS) mediím poskytuje otevřenou výpověď o vztahu k prezidentu Klausovi, který se ho prý snaží už léta odstranit. Otázka možného sestavení nové vlády tak i nadále zůstává nezodpovězena.

ČSSD podle Paroubka preferuje, aby současný kabinet vládl v demisi do konce předsednictví Česka v EU, tedy do června (Klaus by ale rád vládu vyměnil co nejrychleji). Trvá však na odvolání ministra vnitra Ivana Langera (ODS). „Tady jde o to, aby ten kabinet byl očištěn od tohoto ministra,“ řekl Paroubek.

Kliknutím zvětšetePak by měla přijít vláda odborníků, která by zemi dovedla k předčasným volbám. Jak jsme vás informovali už včera, spekuluje se o tom, že by Klaus mohl pověřit jejím sestavením expremiéra Miloše Zemana. S tím sice nesouhlasí Paroubek, ale v ČSSD už se ozývají hlasy, aby Zeman šanci dostal. „Je to jedna z variant, která vyřeší neustálý boj mezi ODS a ČSSD,“ řekl včera deníku Aha! kontroverzní senátor ČSSD Vladimír Dryml. Podle senátora jsou Klaus se Zemanem skuteční přátelé, i to by prý přispělo k odstranění nesouladu mezi vládou a prezidentem. „Vláda by měla být složena z 50 procent ze členů ODS a z 50 procent z ČSSD, pokud chtějí být tyto strany státotvorné,“ doplnil Dryml.

Jak Topolánek panáčkoval Klausovi

V rozhovoru pro MF Dnes nechal Topolánek zcela průchod svým emocím a popsal svůj vztah k Václavu Klausovi. „Šest a půl roku, a uznávám, že to bylo pro všechny někdy až směšné, jsem po každém jeho útoku a po každém jeho velmi diskutabilním kroku vždy říkal, že naše vztahy jsou v pořádku a že ho respektuji. Až v těchto dnech jsem poprvé řekl a přiznávám, že to pravda není. Mým zvolením do čela ODS v prosinci 2002 začala spíše jeho práce na mém odstranění. Vždy si na to Václav Klaus někoho našel, kdo to prováděl,“ uvedl Topolánek na adresu Klause.

Jak chtějí situaci řešit

➤ Co si přeje prezident Klaus
Chce co nejrychleji vyměnit Topolánkovu vládu, a to ještě za českého předsednictví EU a před vypsáním předčasných voleb. Nová vláda by podle něj měla vzniknout na základě dohody ve Sněmovně s jistou podporou 101 poslaneckých hlasů a bez využití tzv. přeběhlíků. Uvažuje i o možnosti úřednické vlády, v čele by mohl být Miloš Zeman.

➤ Co si přeje ODS
Prosazuje co nejrychlejší vypsání předčasných voleb, ze kterých by vzešla nová vláda. Za reálný termín považuje září 2009. Do té doby chce řídit zemi se svým kabinetem v demisi. Je proti vytvoření tzv. úřednické vlády a nechce se jí ani do koalice s ČSSD.

➤ Co si přeje ČSSD
Nechat současnou vládu dokončit předsednictví EU. K předčasným volbám, které by chtěla uspořádat v říjnu 2009, by pak měla zemi dovést úřednická vláda. ČSSD nechce nyní vstupovat do vlády s ODS.

➤ Co si přejí lidé
Lidé souhlasí s konáním předčasných voleb. Nechtěli by ale měnit vládu během českého předsednictví EU, bojí se, že by to ještě více poškodilo obraz Česka v Evropě.

Senát žádá: Léky proti chřipce na občanku

Léky proti nachlazení a chřipce s pseudoefedrinem by si lidé mohli v lékárnách na-dále koupit bez receptu. Muse-li by ale předložit občanský průkaz kvůli kontrole při-měřenosti nákupu. Důvodem je snaha zabránit zneužití léků k výrobě dro-gy pervitin. S tě-mito úpravami včera Senát vrátil Sněmovně novelu zá-kona o návykových látkách k novému projednání.

Tyhle léky byste si koupili pouze na občanku
Aspirin Complex
Daleron proti chřipce a nachlazení
Modafen
Nurofen Stopgrip
Panadol Plus Grip
Paralen Plus

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.