Štědrý strýček Topolánek: Zruším daně pro podnikatele | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Štědrý strýček Topolánek: Zruším daně pro podnikatele

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek (Profimedia.cz)

PRAHA – Vláda v čele s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) začíná pilně zbrojit proti krizi. Nemine den, aby se veřejnost nedozvěděla o dalším z návrhů, které vláda zvažuje jako možné ozdravné řešení ekonomiky.

A co my zaměstnanci? My je chceme zrušit taky!

Zvažuje se možnost zavedení tzv. šrotovného – to by finančně zvýhodnilo majitele starých aut při nákupu aut nových. Podnikatelé by zase přivítali osvobození od daní za rok 2008. A hospodským má zase ulevit to, že by se jim o 10 procent snížila DPH. Nápadů má vláda nepřeberné množství, ale kasu hlídá nelítostný ministr financí Miroslav Kalousek (KDUČSL). A tomu se při každém větším výdaji objevuje krev v očích. Premiéra a celou vládu tak čeká ještě dlouhá cesta, než některý z plánovaných návrhů spatří světlo světa. Jisté je ale jedno – daně a vlastně celý finanční systém čeká VELKÁ DAŇOVÁ REVOLUCE!

Podnikatelé nezaplatí daně!
Premiér Topolánek prozradil v rozhovoru pro Deník další možná vládní opatření v boji s krizí. „Diskutujeme o zrušení daní pro osoby samostatně výdělečně činné za minulý rok,“ řekl.

Desítky tisíc podnikatelů by tento krok uvítaly s nadšením. Odboráři ale jen nevěřícně kroutí hlavou nad premiérovým rozhazováním. „Šlo by o nepřijatelně populistický krok v době, kdy potřebujeme každou korunu na podporu zaměstnanosti,“ komentoval návrh premiéra předseda odborového svazu KOVO Josef Středula.

Jaká další opatření zvažuje Topolánek pro podnikatele

■ přechodné zrychlení odpisů
■ možnost odečtu DPH u všech aut
■ stát přispěje na mzdy zaměstnancům a firmám, které pro ně mají práci jen tři dny v týdnu. Ve zbylých dnech by zaměstnanec absolvoval rekvalifikaci či studium.
■ státní garance na poskytování provozních úvěrů firmám, které mají zajištěný odbyt.

Vychytralí podnikatelé
Co všechno si mohou dát do daní?
Živnostníci postupují podle jednoduchého pravidla. Z podnikatelských příjmů si odečtou tzv. náklady vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů. Co všechno jim stát uzná?

Náklady snižující výnos – při výpočtu základu daně
Bankovní poplatky – zatímco zaměstnanec bankám platí poplatky a nic z toho nemá, živnostník si je odečte ze základu daně. Ale kladné úroky musí zase zdanit.Toaletní potřeby – když má živnostník provozovnu, může si dát do nákladů i toaletní papír. A klidně ho pak může spotřebovat tam, kde bydlí. Na provozovnu si může napsat i psa (na ostrahu). Přitom jde o jeho domácího mazlíčka. A nebo ledničku.Pořízení nového auta – coby živnostník ho dáte do nákladů, jezdíte si na dovolenou, a opotřebení auta i benzin vám sníží daně.Počítač a notebook – chce dítě nový notebook? Jako živnostník ho dáte do nákladů a děcko si má na čem hrát .Mobil a volání – co na tom, že většinu času proklábosíte s kamarády? Do nákladů dáte všechno!Kšefty s kamarády – ideální je, když má nějaký známý 2 provozovny. Třeba majitel stavební firmy má kámoše. Ten se živí prodejem lešení a má i další firmu – s elektronikou. Stavař si nakoupí novou televizi, počítač, kamarád mu ale vystaví fakturu za lešení a hop – nová elektronika je hnedle v nákladech...

Odčitatelné položky od základu daně

  • Dárcovství krve – max. 8000 Kč (každý odběr za 2000 Kč, max. 4x ročně)
  • Penzijní připojištění – max. 12 000 Kč (skutečná částka snížená o 6000 Kč)
  • 55 % stravenek pro zaměstnance – 7260 Kč (při stravenkách 50 Kč)
  • Úroky z úvěrů – hypotéky max. 300 000 Kč (za celou domácnost)
  • Životní pojištění – max. 12 000 Kč

Kolik vám seberou z platu?
Řadový zaměstnanec odvádí státu ročně desetitisíce korun. Z vaší hrubé mzdy se vám strhne částka za sociální a zdravotní pojištění a daň. Za rok vám přitom takto seberou i přes sto tisíc korun!

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.