Platíte regulované nájemné? Soud: Doplatíte statisíce! Mohou za to poslanci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Platíte regulované nájemné? Soud: Doplatíte statisíce! Mohou za to poslanci!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Pokud patříte mezi nájemníky, kteří platí regulované nájemné, budete možná muset doplatit desítky tisíc korun. Mohou za to naši neschopní poslanci. Ústavní soud totiž rozhodl, že majitelé domů si mohou u soudů nárokovat zpětně vyšší nájemné.

Pokud patříte mezi nájemníky, kteří platí regulované nájemné, budete možná muset doplatit desítky tisíc korun. Mohou za to naši neschopní poslanci. Ústavní soud totiž rozhodl, že majitelé domů si mohou u soudů nárokovat zpětně vyšší nájemné. Tedy chtít od svých nájemníků více peněz za dobu, kdy v Česku neexistoval předpis upravující regulaci nájemného.

Jedná se o roky 2002 až 2006, kdy ústavní soudci zrušili ministerskou vyhlášku o tom, kolik se má platit. Regulované nájmy po tuto dobu visely v právním vzduchoprázdnu a politici se nebyli schopni dohodnout na zákonu, jímž by činže uvolnili. Nájemné se tak díky tomu nezvyšovalo. Majitelé domů díky tomu přišli o desítky milionů korun a dnes u soudů chtějí tyto peníze zpět.

Soudy původně argumentovaly, že není možné něco takového zpětně nařídit, protože by to bylo nespravedlivé vůči nájemníkům, kteří by si už dříve našli jiné bydlení, kdyby věděli, že jim soud nařídí za pár let doplatit statisíce. Nyní je ale vše jinak. Senát Ústavního soudu totiž všechny předešlé zamítavé rozsudky zrušil a nařídil soudům, ať rozhodnou znovu. Majitelé domů se tak mohou zpětně dočkat vyplacení vyššího nájemného. A některým nájemníkům tak vážně hrozí, že by pak po rozhodnutí soudu museli doplatit až stovky tisíc korun.

Kliknutím zvětšete
A jak to bude s regulovaným nájemným dál?

Ministerstvo pro místní rozvoj dokončilo koncem minulého roku návrh na prodloužení deregulace nájmů u většiny krajských měst a větších měst Středočeského kraje do konce roku 2012. Horní hranice regulovaného nájemného by se tak zvýšila v letech 2010 až 2012 každoročně o třináct až sedmnáct procent. Původní a nyní platný termín je přitom do roku 2010.

Výsledkem návrhu připraveného ještě za ministra Jiřího Čunka (KDUČSL) by byl pomalejší růst regulovaných nájmů v daných městech. Politici se totiž zalekli toho, že od letoška se státem hlídané činže místy zvedly i o více než čtyřicet procent. Příkladem může být Kutná Hora, kde letos stoupnou nájmy v regulovaných bytech první kategorie o 46 procent, na zhruba 41 korun za metr. To je stále ani ne polovina tržních nájmů v tomto městě. Podobný růst by v případě schválení Čunkovy novely neměl nastat. Novelu hodlá urychleně prosadit i nový ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.