Stráž pod Ralskem - včerejšího dne nejstudenější město v České republice. Tady bylo -25,1 °C | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Stráž pod Ralskem - včerejšího dne nejstudenější město v České republice. Tady bylo -25,1 °C

Irena a Jan Novákovi na procházce.
Irena a Jan Novákovi na procházce. (Aha! – Mária Rušinová)

STRÁŽ POD RALSKEM – Po teplém prosinci vtrhl s lednem do Česka pořádný mráz. Nejchladněji bylo včera ve Stráži pod Ralskem na Liberecku. V noci tam rtuť teploměru klesla až k minus 25,1°C.

Po teplém prosinci vtrhl s lednem do Česka pořádný mráz. Nejchladněji bylo včera ve Stráži pod Ralskem na Liberecku. V noci tam rtuť teploměru klesla až k minus 25,1°C.

Obyvatelé Stráže pod Ralskem se včera ráno nestačili divit. Když šli spát, pohybovaly se teploty jen lehce pod bodem mrazu. Ráno však rtuť teploměru nevyšplhala nad dvacet stupňů pod nulou. Mráz byl dokonce takový, že mnohým se rázem zpomalily mobilní telefony.

Mráz a sněhová nadílka nebyly problém pro manžele Novákovy. Jan (65) a Irena (64). Společně vyrazili na procházku dokonce s hůlkami pro severskou chůzi. Z rozverných poznámek kolemjdoucích, kteří chtěli vědět, kdo jim sebral lyže, si nic nedělali. „Alespoň je legrace,“ smál se Jan Novák. Sněhovou nadílku si se ženou chtěli i vyfotit. „Ve Stráži pod Ralskem žiju už dlouho, ale takový mráz nepamatuju,“ tvrdí Irena Nováková.

K českému rekordu má však rekord ze Stráže pod Ralskem ještě daleko. Obyvatelé osady Jizerka na Jablonecku naměřili v roce 1944 a 1985 mrazy minus 41 stupňů Celsia. Včera zde bylo „pouhých“ 20 stupňů Celsia pod bodem brazu.

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu teplotní rekord za včerejší den překonán nebyl. V roce 1784 totiž v pražském Klementinu zaznamenali teplotu minus 25,4 stupně Celsia.

Jak tady prožívali třeskuté mrazy a sněhovou nadílku místní obyvatelé?

Denisa Kopášová (15)
Děti se z mrazu radují, ale puberťákům už takovou radost neudělá. Místo šik kabátků a vysokých kozaček musejí mladé slečny navléknout bundy a sněhule. Patří mezi ně i Denisa Kopášová: „Když jsme ráno šli do školy, byl to šok. Že tu byla největší zima v Česku, jsem nevěděla, ale klidně bych tomu věřila. Jediné, co může člověk udělat, je pořádně se obléknout a doufat, že se oteplí. I když mám nejteplejší oblečení, pořád je mi zima.“

Veronika Janoušková (27)
Veronika Janoušková zimu přímo miluje a mráz k ní prý patří. K takhle nízkým teplotám však maminka dvouletého caparta výhrady přeci jen má. Na mateřské si totiž zimní romantiku nemůže jak se patří užít. „Ráda se dlouho procházím a s malým to prostě nejde. I když ho navleču jako pumpu, stejně může být venku maximálně půl hodiny,“ říká Veronika Janoušková zodpovědně.

Vlasta Vraná (78)
Ve velkých mrazech má Vlasta Vraná největší starost o svého pejska Dolfíka. „To víte, člověk se vždycky nějak přizpůsobí, jenže co pes?“ zamýšlí se důchodkyně. Svého Dolfíka dneska raději nosila celý den v tašce. „Upletla jsem mu krásný kabátek, jenže on ho, zlobidlo, nechtěl nosit. Pořád se ho snažil svléknout. Raději ho budu nosit,“ slíbila svému čtyřnohému mazlíčkovi Vraná.

Marie (62) a Pavel (62) Kučerovi
Zatímco místním mráz otravuje život, Kučerovi na nejchladnější místo Česka přijeli zcela záměrně. „Vyrazili jsme sem na výlet z Liberce. Zimy se nebojíme, naopak, máme ji rádi. Stačí se pořádně obléknout,“ tvrdí Pavel Kučera. Na horách prý se svou manželkou žije celý život. A jeho trik na zahřátí? Silná černá káva do termosky.

Jak mrzl svět: v Africe naměřili -24 °C

Mrazivé počasí, které sevřelo v těchto dnech naši zemi, není zas tak strašné, jak by se mohlo zdát. Na jiných místech zeměkoule už v minulosti naměřily meteorologické stanice daleko větší mrazy!

Tradičně nejchladnější teploty panují v okolí obou pólů planety, ale ani vnitrozemí se nevyhýbají řádné zimy. Dlouhotrvající chladnou zimou jsou pověstné kazašské stepi, kde je několik týdnů v kuse okolo mínus padesáti stupňů a bezhornatá krajina je bičována suchými větry o síle vichřice. Takhle urputná zima nás naštěstí nečeká, nicméně teploty pod pěti stupni mrazu Česko potrápí ještě minimálně dalších sedm dní.

Nejchladněji je v Kanadě
  • Nejchladnější obydlené místo na zemi se nachází v Kanadě v místě zvaném Eureka Nunavut, kde průměrná roční teplota dosahuje −19,7 °C.
  • Největší přírodou vytvořená zima na zeměkouli byla doposud naměřena na Antarktické základně Vostok 21.července 1983. Polárníci se tehdy třásli zimou při −89,2 °C.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.