Bez tekutin to nejde! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bez tekutin to nejde!

ilustrační foto
ilustrační foto

PRAHA – Bez vody to nejde! Denně vyloučíme průměrně 2,5 litru vody. Až 1,5 litru vyjde močí, asi 600 ml pocením a přibližně 300 až 400 ml metabolickými pochody. Teď v horku to ale mohou být až čtyři litry. A kde je vzít zpět? Jednoznačně přísunem tekutin!

Pitný režim – co s námi dělá?

Lidské tělo se skládá především z vody, u dospělého člověka je to až 60 procent. Vodu lidské tělo potřebuje zejména v létě jako chladicí kapalinu proti přehřátí organismu při pocení. Denně je nutné vypít dva až čtyři litry tekutin. Množství přijímaných tekutin je ale přísně individuální záležitost. Záleží na hmotnosti, věku, pohlaví, stravě, zavodnění organismu...

Zdali pijete dostatečně, poznáte z toho, že vaše moč bude hodně světlá. Barvu moči mohou ovlivnit některé léky nebo vitaminy B.

0 litrů vody denně
Mírná dehydratace! Bolesti hlavy, žaludeční nevolnost, malátnost, okoralé rty, povlak na jazyku, suchá a ochablá kůže, zrychlené bušení srdce, neklid nebo naopak apatie. Tmavé zabarvení moči!

1 litr vody denně
Nedostatek tekutin. Únava, nesoustředěnost, někdy podrážděnost, bolesti hlavy a může dojít i ke zvracení a svalové slabosti.

4 litry vody denně
Vše běží, jak má! Voda tělu zajišťuje nezbytnou látkovou výměnu a dostatečnou funkci ledvin, díky které jsou vylučovány škodlivé látky, které v těle vznikají. Dostatek vody je důležitý i pro kůži.

9 litrů vody denně
To už je moc! Zdravý organismus je schopen zpracovat i sedm či osm litrů vody. Při extrémně rychlém přepití může dojít také k otokům plic, selhání srdce a zastavení dechu. Zároveň může dojít ke ztrátě velkého množství sodíku a dalších důležitých minerálů. Nedostatek sodíku v těle se projevuje bolestmi hlavy a v krajním případě může vést až k otokům mozku a kómatu.


Spočítejte si, kolik potřebujete tekutin
Děti do 20 kg: 1000 ml + 50 ml na každý kilogram tělesné hmotnosti nad 10 kg.
Dospělí a děti nad 20 kg: 1500 ml + 20 ml na každý kilogram hmotnosti nad 20 kg.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.