Jak na bolavá záda a klouby? Kouzlo fyzioterapie: | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Jak na bolavá záda a klouby? Kouzlo fyzioterapie:

 (Aha! – Karel Kopáč, Martin Pekárek, ara)

PRAHA – Trpíte bolestmi zad, kloubů, hlavy, rukou a nohou, nebo dokonce očí a uší? V žádném případě byste neměli vynechat návštěvu lékaře, ale podle odborníků za většinou těchto problémů nestojí vážné onemocnění.

Co dělat, když vás trápí tenisový loket?
A svaly jsou ztuhlé tak, že nemůžete ani chodit?

Obvykle jsou způsobeny lenošivým způsobem života, nedostatkem pohybu, dlouhým sezením v autě nebo u počítače, těžkou prací či nesprávným oblékáním, kdy nám táhne na záda! Za bolest pak mohou ztuhlé a zkrácené svaly, které nám deformují páteř, čímž dochází k utlačování nervů a vzniku mnohdy nesnesitelných problémů. Pomocí může být polykání tabletek od lékaře, účinnější však mohou být »obyčejné« masáže...

Dáša Hurychová (35) Neudělala krok bez berlí a teď chodí...

Kliknutím zvětšetePRAHA – „Bylo by lepší zemřít,“ myslela si ještě před rokem pětatřicetiletá Dáša Hurychová z Prahy. Dokázala se pohybovat jen pomocí berlí a trpěla nesnesitelnými bolestmi kyčlí, na které zabíraly pouze opiáty. Podstoupila desítky vyšetření, lékaři jí ale pomoci nedokázali, podle nich byla zdravá… „Pak přišel den, kdy opiáty přestaly zabírat. Byla jsem vyčerpaná, zničená a říkala si: tohle už musí někdy skončit. Nakonec vás napadne udělat krok a všechno ukončit, je to hrozné,“ popisuje Dáša. Dnes chodí bez berlí a mluví o zázraku. Do života jí vrátila FYZIOTERAPIE!

„Začalo to tím, že mě bolely kyčle. Říkala jsem si: dobře, už jsem starší paní a dávala jsem tělu hodně zabrat sportem, prostě mě nohy můžou bolet,“ začíná vyprávět svůj příběh Dáša.

V té době absolvovala první vyšetření na ortopedii. Diagnóza zněla: vrozená vada kyčlí, pomoci může jen operace. Do té se jí nechtělo, domluvila se proto s lékařem, že dokud bude bolest snesitelná, ještě ji odloží. „Existovala jsem, ale spotřeba ibalginů se nakonec vyšplhala na 1600 za rok, což byly strašlivé dávky. Nedalo se nic dělat, nastoupila jsem do nemocnice,“ popisuje Dáša.

Nejprve dostávala v infuzích léky na bolest a postupně ji lékaři znovu vyšetřovali, byla na magnetické rezonanci, počítačovém tomografu. „Závěrečné resumé bylo takové, že žádná vrozená vada to není, že šlo o špatně popsaný rentgenový snímek a není tam ani žádná vada, která by byla operabilní, kyčle jsou v pořádku, jsem zdravá. Poslali mě do ordinace léčby bolesti, kde jsem skončila na opiátech,“ vypráví. Sama vyzkoušela akupunkturu, thajské masáže, bylinné čaje, léčitele, hypnotizéry, olejové masáže, potravinové doplňky z lékárny, Wobenzym, vitaminy. Zhubla sedm kilo, nic nepomohlo.

„Nakonec jsem se musela přestěhovat. Do bytu ve třetím patře jsem nevylezla. Odstěhovala jsem se na chatu, abych nemusela chodit žádné schody, to už jsem neudělala krok bez berlí,“ říká Dáša.

Zpátky do normálního života jí pomohl paradoxně soused, fyzioterapeut. „Sledoval mě a jednou se ptal: Jak to vypadá? Popisovala jsem mu to a on na to: Jsem ti říkal, ať přijdeš,“ popisuje Dáša s tím, že mu ani trochu nevěřila. „Bylo mi to už jedno, neslibovala jsem si od toho vůbec nic. Žádnou víru jsem neměla, tak jsem tam šla,“ vypráví.

Fyzioterapeut Jan Šlechta ale Dáše opravdu pomohl. Čtyřikrát týdně chodila na masáže. „Po prvním vyšetření mi řekl: Budeš mě nenávidět a budeš mi nadávat, ale půjde to. Bolelo to hrozně, ale jinak... Svaly se postupně uvolňovaly,“ říká Dáša. Po měsíci mohla odložit berle. „Poté, co mi vysvětlil všechno o svalech, jsem si uvědomila, že mám na bocích, zádech a na kříži boule ztuhlých svalů. Nikdo neví proč. Trvalo to tři měsíce a postupně to povolilo,“ popisuje svoji výhru Dáša.

Proč nedokázali pomoct lékaři? Hledali problém v kostech, ztuhlé svaly neléčili…

Fyzioterapeut Jan Šlechta: Lékaři svaly neřeší...

Kliknutím zvětšetePRAHA – Fyzioterapeut Jan Šlechta z Černošic pomohl Dáše od ukrutných bolestí. Jak je možné, že jí nenabídli stejnou pomoc doktoři? „Ve své praxi se setkávám s mnoha podobnými případy. Lékaři neřeší měkké tkáně, nejsou na tuto péči školeni. Řeší vše, co se dá nějakým způsobem vyfotit – zrentgenovat,“ tvrdí v rozhovoru pro Aha! Jan Šlechta.

● Vaše pacientka mluvila o ztuhlých boulích na zádových svalech. Proč se vytvoří a co to vlastně je?
„Sval si představte jako gumu, pokud na ní uděláte dvacet uzlíků, tak se zkrátí a už nikdy ji nenatáhnete do původní délky – to jsou tzv. spazmy. Sval je kus masa, ať jde o zvíře nebo člověka. A vždy reaguje na okolní vlivy – námahu, chlad, stres, úraz – i jen drobný a nekrvavý. Pokud se působením těchto vlivů vytvoří spazmy a sval se zkrátí, nepřetrhne se, ale povytáhne pouzdro obratle, na které je napojený. Tím, že se obratel vychýlí, dojde k uskřinutí nervu a např. znecitlivění nohou.“
● Dochází tedy k vyhřeznutí meziobratlové ploténky…
„To je další fáze neléčeného problému, který jsem popsal. Vyhřeznutí ploténky se musí řešit operativně. Pokud se ale nezaměříte na prvotní problém – stažený sval – a neuvolníte ho, obvykle se ten samý problém vytvoří po operaci o obratel výš nebo níž.“
● Kam má jít pacient s bolestí zad, k lékaři nebo fyzioterapetovi?
„Jako první bych volil návštěvu lékaře, který vyloučí závažnější onemocnění. Pokud jsou problémy způsobeny zablokovanou páteří, nemusí jít jen o bolest zad, ale i nohou nebo hlavy či uší, pak navštivte kvalitního fyzioterapeuta.“
● Na masáže přece posílají i lékaři…
„Masáží je celá řada, nezabývám se relaxačními záležitostmi. Aby došlo k uvolnění svalstva, je potřeba hluboká masáž svalových pletenců, což znamená, že masáž bolí.“
● Lékaři ale tvrdí, že masáž bolet nemá…
„Pokud má pacient opravdu problém, tak první masáže bolí. Stažený sval se brání, má pocit, že mu děláte příkoří, je zvyklý pracovat jen určitým způsobem už třeba 10 let a vy mu najednou ukážete, že to dělá blbě. Bolestivost ustupuje a 8. až 10. masáž je již příjemná. Sval je volný, ví co má dělat a už se mu to líbí. Řada pacientů mi říká, že na masáž chodí pravidelně a nepomáhá jim. Pak jim sáhnu na záda a oni mi řeknou: Takhle mě nikdy nikdo nemazal. Ale masáž není mazání... Pohladit vás může partner/ka doma.“

Mýty a pověry

  • Bolí mě záda, nemůžu cvičit.
    Ne! Když lékař vyloučí vážné onemocnění, cvičit můžete, ale jen volně a do bolesti. Pokud otáčíte hlavou a v určité fázi ucítíte bolest, nepřemáhejte ji. Pohyb můžete opakovat třeba 100krát. Druhý den zjistíte, že s hlavou otočíte o 2 cm víc.
  • Bolí mě záda, jdu do fitka.Ne! Tím, že si naložíte, si uškodíte, sval se brání a ještě víc se stáhne. Protáhnout se ano, ale posilovat ne!
  • Každý den cvičím 10 minut.
    Ne! Trvá 15 minut, než se sval prohřeje a začne reagovat, takže cvičit nejméně 20 minut.
  • Vzala mě záda, vlezu si do horké vany.
    Ne! Sval ve vodě teplé 35–40 °C povolí a bolest ustoupí, ale jak vylezete, opět se smrští – okolní teplota je obvykle jen 22 °C. Na bolest pomůže suché teplo, kupte si bederní pás.
  • Byl/a jsem cvičit a bolí mě svaly, dnes jít znova nemůžu.
    Ne! Bolest svalů po protažení ustoupí. Při pohybu se prokrví a rychleji regenerují.
  • Plynové injekce jsou lepší než baňky.
    Ne! Baňková metoda velmi dobře nahrazuje plynové injekce. Pro pacienta není tak zatěžující, nedochází ke vpichu, a účinnost je 100procentní.

22.11.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.