Modafen, Paralen plus: Od ledna s omezením! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Modafen, Paralen plus: Od ledna s omezením!

 (: ara)

PRAHA – Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) představil novou kategorii výdeje léků – bez lékařského předpisu s omezením. Lidé se při jejich koupi budou muset prokázat průkazkou zdravotní pojišťovny a výdej přípravku bude omezen na dvě balení. Koupě se zanese do registru, a kdyby si pacient šel koupit lék další den znovu, lékárník mu ho neprodá.

Od ledna se bude jednat o léčiva, která obsahují pseudoefedrin – například Modafen a Paralen plus. Snahou opatření je, aby pseudoefedrin nezneužívali narkomané k výrobě drog.

Další skupiny léků by měly přibývat. Některé z léků přitom lékaři budou pacientům nadále předepisovat. Zatímco léky na předpis ale bude lidem stejně jako nyní hradit zdravotní pojišťovna, léky bez receptu si budou muset sami zaplatit v plné výši. Od ledna se zřejmě bude v tomto režimu prodávat i akutní antikoncepce, tedy pilulka proti početí dítěte.

20.11.2008

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.