Jdou vojáci jdou, v řadě za sebou... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jdou vojáci jdou, v řadě za sebou...

TANK T 72 N4 CZ - Modernizovaná verze tanku T 72 má až třikrát větší schopnost zasáhnout cíl střelou vypálenou během jízdy. Tank obsluhuje tříčlenná posádka a do boje s sebou veze 37 nábojů.
TANK T 72 N4 CZ - Modernizovaná verze tanku T 72 má až třikrát větší schopnost zasáhnout cíl střelou vypálenou během jízdy. Tank obsluhuje tříčlenná posádka a do boje s sebou veze 37 nábojů. (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Jen zvuk vojenských nadzvukových stíhaček Gripen se prezentoval davům lidí, kteří se včera přišli podívat na přehlídku Armády ČR a dalších složek záchranného systému na pražskou Evropskou třídu. Na vině byly nízké dešťové mraky, skrze něž nejmodernější letadla armádních vzdušných sil nebyla vidět.

-První vojenská přehlídka po 23 letech!
-Evropskou třídu v Praze lemovaly tisíce lidí
-Jen letouny byly kvůli mrakům neviditelné

Kvůli nulové viditelnosti nevzlétly z letiště ve Kbelích ani bitevní vrtulníky. Ostatní technika vojáků, policistů, hasičů i zdravotnických záchranářů však před diváky, kteří měli problém se na přehlídku a potom i z ní kvůli kolabujícímu metru dostat, projela podle plánu. Česko zažilo vojenskou přehlídku poprvé po 23 letech, ta poslední proběhla na Letenské pláni v roce 1985.

  • VRTULNÍK SOKOL
    Kliknutím zvětšeteJediný typ výzbroje armádních vzdušných sil, který mohli včera diváci na přehlídce vidět. Létá rychlostí až 270 km/h, dosáhne výšky 4650 metrů a uveze až 12 lidí nebo přes dvě tuny materiálu.
  • PRAPOREČNÍCI
    Kliknutím zvětšeteNa úvod přehlídky prošli před diváky praporečníci. Nesli jak bojový prapor Generálního štábu Armády České republiky, tak i historické prapory a státní vlajky.
  • OBRNĚNÝ AUTOMOBIL DINGO
    Kliknutím zvětšeteVyužívají ho vojáci na zahraničních misích. Odolává střelám z ručních zbraní i výbuchům min. Řidič díky kamerám vidí i dozadu. Dovnitř se vejde až osm vojáků.
  • PROTILETADLOVÝ RAKETOVÝ KOMPLET
    Kliknutím zvětšeteZáklad zbraně pochází z bývalého SSSR, byl však modernizován. Díky tomu mohou rakety naváděné radiolokátorem na dalším vozidle zasáhnout letadla ve výšce až 10 km, vzdálené až 23 km. Raketa letí rychlostí až 900 m/s.
  • HOUFNICE DANA
    Kliknutím zvětšeteJde o zbraň československé konstrukce na podvozku Tatry 8x8. Dostřel střely ráže 152 mm je 18 km. Za minutu dokáže vystřelit čtyřikrát. Obsluhu tvoří pět vojáků.
  • ROBOTSYSTEM 70
    Kliknutím zvětšeteStřela je naváděná laserovým paprskem. Za letu je možno měnit cíl. Bojová hlavice při výbuchu vypustí množství kuliček, které zničí i pancéřovaný vrtulník. Může být převážen na různých podvozcích, v tomto případě na Tatře 8x8.
  • LAND ROVER COWBOY
    Kliknutím zvětšeteJedná se o auta, která k pozemním přesunům používají výsadkáři z chrudimské brigády rychlého nasazení. Na vozidle je namontovaný kulomet ráže 12,7 mm a protitankový komplet Carl Gustaf.


29.10.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.