Pohřeb Václava Kočky mladšího (†40): KOLAPSY, BOLEST, SLZY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pohřeb Václava Kočky mladšího (†40): KOLAPSY, BOLEST, SLZY!

PRAHA – Pohřeb, jaký Praha ještě nezažila! Stovky květinových věnců, 1500 smutečních hostů, 500 luxusních limuzín, pohřební kočár tažený šesti vraníky. Velkopansky proběhl včera pohřeb Václava Kočky mladšího (†40), korunního prince jednoho z nejmocnějších klanů v Česku.


PRAHA – Pohřeb, jaký Praha ještě nezažila! Stovky květi- nových věnců, 1500 smuteč- ních hostů, 500 luxusních limuzín, pohřební kočár tažený šesti vraníky. Velkopansky proběhl včera pohřeb Václava Kočky mladšího (†40), korunního prince jednoho z nejmocnějších klanů v Česku. Poslední rozlučka s mužem, jemuž přezdívali Kmotr, se ale neobešla bez problémů: Přímo v kostele svaté Markéty v Břevnovském klášteře zkola- bovala Kočkova partnerka Markéta, v areálu hřbitova v Řepích pak opakovaně i matka Olga a ještě další žena.

Už dlouho před 12. hodinou, kdy měl v Břevnovském klášteře začít smuteční obřad, se na místě srocovaly davy lidí. V luxusních limuzínách, kterých jsme napočítali přes pět stovek!

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteMezi prvními hosty dorazil blízký Kočkův kamarád, zpěvák Daniel Hůlka. Iveta Bartošová přijela v opancéřovaném mercedesu Pavla Páska, milionáře a údajného sponzora jejího manžela Jiřího Pomeje. V Břevnově se objevili i Richard Genzer a Michal Suchánek, Martin Zounar nebo třeba kontroverzní fotbalový boss Jaroslav Starka.

Při mši i následném pohřbu dohlížela na bezproblémový chod stovka najatých bodyguardů. Kliknutím zvětšeteKrátce po poledni byla v kostele sv. Markéty zahájena zádušní mše. Kliknutím zvětšetePo obvodu celého kostela byly rozloženy čtyři stovky obrovských květinových věnců, v prvních řadách seděla rodina, všechna místa byla obsazena, a většina lidí tak musela v přeplněné místnosti stát. V úvodní části obřadu, který byl určen jenom pro rodinu, k otevřené rakvi postupně přistupovali nejbližší příbuzní a loučili se se zemřelým několika slovy a také přípitkem. Druhá část, při které se po celou dobu mše promítaly fotky z dětství Václava Kliknutím zvětšeteKočky na pozadí s modrou oblohou, ukončily písně Michala Tučného a Karla Gotta, na závěr zazpívali Michal David píseň Pár přátel stačí mít a Daniel Hůlka tklivou Ave Maria.

Kliknutím zvětšetePak se dveře kostela znovu otevřely a bylo vyneseno obrovské srdce ozdobené 500 květy růží a s portrétem Václava Kočky, následovaly také další menší věnce ve tvaru srdcí, které lemovaly cestu vysypanou růžovými okvětními lístky. Po ní pak šestice mužů vynesla rakev na svých ramenou až k pohřebnímu kočáru. Právě v tu chvíli došlo asi k nejdramatičtějšímu okamžiku jinak poklidného pohřbu. Kočkova partnerka Markéta plakala a najednou se sesunula na zem. Kliknutím zvětšeteMuseli ji zvedat a dát jí napít vody. Pak ale sama nastoupila do auta a odjela na hřbitov!

Kliknutím zvětšeteCesta skoro kilometrové kolony (vpředu jela auta seřazená podle hierarchie v rodině) na hřbitov v Řepích trvala přes hodinu, na místě bylo ještě mnohem víc lidí než na církevním obřadu. Vrcholem už tak velkolepého pohřbu bylo symbolické vypuštění bílých holubic poté, co byla rakev s ostatky uložena do rodinné hrobky.

Kliknutím zvětšeteV tu chvíli se už poněkolikáté v návalu pláče zhroutila také Kočkova matka Olga. Nebýt jejího manžela, nejspíš by omdlela stejně jako jedna z přítomných žen, kterou museli ošetřovat záchranáři.

Z řepského hřbitova v pozdním odpoledni pozůstalí a známí rodiny zamířili na pohřební hostinu do hotelu Praha.

Tak uplynul včerejší den...

Přípravy na pohřeb Václava Kočky mladšího jsou v plném proudu. Před Břevnovským klášterem se shromažďují první hloučky lidí.
Na místo přivezli kočár a také šest vraníků, kteří ho později táhli. Zároveň pohřební vůz přivezl rakev a přijely dvě sanitky.
V černém mercedesu s tónovanými skly přijel otec zemřelého Václav Kočka starší.
Členové rodiny a nejbližší příbuzní, pro které je určena plánovaná mše v kostele sv. Markéty, se sjíždějí na místo v drahých limuzínách. Zároveň je i přistaven pohřební kočár, který má vézt rakev s Kočkou až na hřbitov v Řepích.
Přicházejí i známé osobnosti, mezi nimi třeba zpěvák Petr Muk, manželé Iveta a Jiří Pomeje, Richard Genzer a Michal Suchánek, hudebník Michal David nebo herec Martin Zounar. Na místě hlídkuje přes dvacet policistů, další kontrolují dopravní situaci a budou dohlížet na průjezd smuteční kolony městem.
Na místo dorazil i kontroverzní šéf příbramského fotbalového klubu Jaroslav Starka. Zároveň byly na plochu před klášterem instalovány dvě obří obrazovky, na kterých se bude vysílat přenos z obřadu.
Smuteční obřad začal a má trvat hodinu. Blízký přítel a kamarád Václava Kočky ml. zpěvák Daniel Hůlka zazpíval Ave Maria. Na místě je asi 1500 lidí.
Obřad skončil a z kláštera se vynášejí smuteční věnce, pak vychází šest mužů, kteří na ramenou nesou rakev. Kráčí nádvořím posypaným růžovými okvětními lístky ke kočáru s šesti zapřaženými vraníky.
Pohřební průvod v čele s kočárem vyráží na hřbitov v Řepích. Za kočárem se řadí skoro kilometrová kolona limuzín. Jako první jede černý mercedes s tónovanými skly, v němž je otec zemřelého Václav Kočka starší. V dalších luxusních vozech pak podle postavení v rodině jedou další příbuzní.
Celá kolona se pohybuje Prahou. Auta se za kočárem pomalu posunují směrem ke hřbitovu.
U vchodu na hřbitov parkují auta na přilehlé loučce. Celý hřbitov je chráněn bodyguardy, přístup je povolen pouze rodinným příslušníkům. K hrobům svým mrtvých nesmí nikdo. Podle všeho to ale vypadá, že ochranka uzavřela hřbitov bez povolení. Později tedy na hřbitov pouští každého.
Rakev s ostatky Václava Kočky vynášejí příbuzní z kočáru a nesou ji k rodinné hrobce. Celý hřbitov je přeplněný lidmi, stovky lidí pokukují i v přilehlém okolí. Zaznívá píseň Tam u nebeských bran Michala Tučného.
Další písní je Až mě andělé Petra Spáleného. Když dohraje, k nebi vylétnou bílé holubice. Zazní ještě písně Leony Machálkové Proč nejsi tam, kde já a Petra Muka Nikdo nikoho nezná, Já chci být ti vším od Dana Hůlky a Nesnáším loučení Michala Davida a další. Většina písní zazní dvakrát, pohřeb trvá poměrně dlouho.
Ze hřbitova postupně odcházejí smuteční hosté. Předtím ale ještě kondolují pozůstalým – otci Václavu Kočkovi, bratru Janu Kočkovi a partnerce po zemřelém.
Pohřeb končí, pozvaní hosté se přesouvají na pohřební hostinu do hotelu Praha.

Pohřeb ochromil část Prahy

Kliknutím zvětšetePRAHA (red) – Zatímco Kočkovi pro syna Václava (†40) plakali, Pražané zuřili! Včerejší pohřeb jim totiž značně znepříjemnil život.
Už ráno byl uzavřen areál Břevnovského kláštera. Bez povolení byl zakázán přístup i na hřbitov v Řepích. Ti, kdo chtěli položit kytičku na hrob svým blízkým, měli smůlu...
Stejně tak řidiči. Policisté před smutečním průvodem zastavovali dopravu, aby se mohl bez komplikací dostat z Břevnova na řepský hřbitov. „S takovým opatřením jsme počítali. Týká se ale jen kolony těsně za kočárem,“ řekl mluvčí policie Tomáš Hulan...

Ďuričko: Funus viděl v televizi

PRAHA (aja) – Zatímco se Václav Kočka ml. vydal na poslední cestu, jeho vrah Bohumír Ďuričko (55) sedí ve vazbě a na svůj další osud teprve čeká. Ráno, když se příbuzní zastřeleného oblékali do smutečního, snídal černou kávu, bílý jogurt, džem a pečivo. V poledne, kdy začal smuteční obřad, poobědval hovězí polévku s krupkami a vepřové mleté maso po frankfurtsku s těstovinami. Ve volném čase si mohl číst nebo v televizi sledovat pohřeb své oběti. Vyšetřování případu policie ještě neuzavřela. Už vyslechla všechny dosud známé svědky, včetně těhotné Ďuričkovy přítelkyně Lucie. Nyní čeká na znalecké posudky z oboru zdravotnictví, psychologie, psychiatrie, kriminalistických technik a expertizy. Ďuričko Václava Kočku ml. po krátké hádce zastřelil ve čtvrtek 9. října v noci po křtu knihy Jiřího Paroubka (ČSSD) v restauraci Monarch v centru Prahy.


Autor: (dom)
Foto Aha! – David Kundrát, Martin Hykl, Marek Pátek, Alexandr Malachovský, ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.