Ivan Langer pomohl příteli: Zařídil mu miliardový úvěr! Za výhodnou půjčku 2 miliony | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ivan Langer pomohl příteli: Zařídil mu miliardový úvěr! Za výhodnou půjčku 2 miliony

Ivan Langer půjčku od podnikatele Kyselého uvedl i v majetkovém přiznání.
Ivan Langer půjčku od podnikatele Kyselého uvedl i v majetkovém přiznání. (ČTK)

PRAHA – Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) se umí kamarádům pěkně odvděčit. Podle MF Dnes v roce 2000, kdy pomáhal podnikateli Luďku Sekyrovi získat firmu IPS, zároveň lobboval za zájmy svého přítele Ivana Kyselého, ten mu půjčil dva miliony korun na rekonstrukci domu v Olomouci.

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) se umí kamarádům pěkně odvděčit. Podle MF Dnes v roce 2000, kdy pomáhal podnikateli Luďku Sekyrovi získat firmu IPS, zároveň lobboval za zájmy svého přítele Ivana Kyselého, ten mu půjčil dva miliony korun na rekonstrukci domu v Olomouci.

Oba podnikatelé tenkrát potřebovali podporu při získání úvěru u IPB ve výši 1,5 miliardy na nákup akcií IPS. Langer se tehdy jako místopředseda Sněmovny proto sešel s jedním z šéfů IPB Liborem Procházkou.

Oba však popírají, že by mezi tím byla nějaká souvislost. Kyselému i Sekyrovi však Langerova práce v roce 2000 pomohla. Nakonec nečekaně výběrové řízení na IPS vyhráli a zasedli spolu v řídících orgánech této firmy. Jenže pak přišly problémy s úvěrem od IPB a brzy museli firmu prodat konkurenční společnosti Skanska. I tak na obchodu vydělali. Zajímavé také je, že podnikatel Kyselý byl obchodním partnerem Sekyry, který byl také údajně napojen na kmotra českého podsvětí, zavražděného Františka Mrázka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.