Marodit budeme za míň - Opět se mění nemocenská | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Marodit budeme za míň - Opět se mění nemocenská

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

PRAHA – Marodit se ode dneška nevyplatí opět ještě o kousek více. Nemocní zaměstnanci budou od září do konce roku v prvních třech dnech stonání dostávat nemocenskou ve výši 25 procent z vyměřovacího základu příjmu.


Nyní to bylo 60 procent. Od příštího roku to bude ale ještě horší! V prvních třech dnech nemoci nebudou poskytovány žádné náhrady.

Letos jde už o třetí změnu ve vyplácení nemocenských. Díky vládní reformě nejdříve nemocní nedostávali v prvních třech dnech nic. Ústavní soud ale ke 30. červnu tuto část reformy zrušil. A tak se během července a srpna vyplácelo 60 procent vyměřovacího základu. Ode dneška do konce roku budou lidé dostávat 25 procent z vyměřovacího základu.

K zásadní změně ve vyplácení dojde až od ledna. Nemocenská od státu se bude vyplácet až od 15. dne nemoci. Do té doby budou náhradu mzdy poskytovat nemocným za pracovní dny zaměstnavatelé. První tři dny nemoci zůstanou lidé bez peněz a budou mít neplacené volno. Od čtvrtého dne jim připadne 60 procent z redukovaného průměrného výdělku.

V souvislosti s touto změnou klesnou zaměstnancům odvody ze zdravotního pojištění o 0,1 procenta. Zaměstnavatelům za poskytování náhrady mzdy v nemoci v příštích letech klesnou odvody postupně z 3,3 na 1,4 procenta.


Autor: (bem)

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.