Moťovský je pravděpodobně po smrti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Moťovský je pravděpodobně po smrti!

Jan Moťovský se svou manželkou Kateřinou a dcerkou.
Jan Moťovský se svou manželkou Kateřinou a dcerkou.

PRAHA - Dnes je to přesně 14 dnů, co zmizel jeden z nejvlivnějších českých podnikatelů Jan Moťovský (38). Majitel Gottlandu a soutěže Miss ČR odletěl 3. srpna do Francie, kde jeho stopa končí.


Kartářka Jana Skálová exkluzivně pro Aha!

Redaktoři Nedělního Aha! navštívili věhlasnou kartářku Janu Skálovou (60) s prosbou, zda by nemohla zkusit najít pár indicií, kde by mohl Moťovský být. Odpověď byla šokující...

Kliknutím zvětšete„Je mi to líto, ale karty říkají, že už mezi námi není. Ráda bych se mýlila,“ prozradila exkluzivně Aha! žena, která si svou slávu zasloužila právě tím, že se mýlí jen výjimečně. A podle neoficiálních informací se nejhoršího obávají i policisté zasvěcení do případu. Ti už údajně také nevěří, že by se muž, který doma nechal manželku a dvouletou dceru, ještě někde objevil. Za vším prý mohou stát podivné kšefty, které Moťovský vedl s mafií. Tak nebo tak, Moťovský patří mezi aktivní podnikatele, je majitelem a spolumajitelem společností, které působí v celé řadě oborů.

Poslední stopa

Milionářova stopa končí ve francouzském Nice, kam si přiletěl na pár dní odpočinout, ale zároveň absolvovat několik důležitých pracovních schůzek. „Ještě poslal do Čech zprávu, že v pořádku doletěl, ale do hotelu, ve kterém měl být ubytován, už nedorazil,“ sdělil nám policejní zdroj, který si nepřál být jmenován. Neozval se dokonce ani své manželce Kateřině, která proto ihned zalarmovala policii. „Aby o sobě takovou dobu nedal vědět, to nikdy neudělal. Domů vždycky volal několikrát denně,“ vyjádřil se ke zmizení Moťovského jeho spolupracovník Zdeněk Kohák.

Známí odmítají, že by se skrýval

Kliknutím zvětšeteTeď se po něm rozjela obrovská pátrací akce. „Jako pohřešovaná osoba je nahlášen v schengenském informačním systému, pátrá po něm i Interpol a Europol, navázali jsme kontakty s francouzskými úřady,“ přiblížila situaci mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. V úvahu podle ní připadají dvě verze. „Může se skrývat v souvislosti s rodinnými nebo finančními problémy, anebo se mohl stát obětí násilného trestného činu,“ uvedla mluvčí. První policejní verzi ovšem blízcí lidé českého podnikatele odmítají. „Finančně byl zabezpečený a v rodině mu to také klapalo,“ zní jednohlasně. Moťovský byl velmi bohatý muž, který se nebál jít do riskantních podniků či kšeftování s pochybnými lidmi. A zřejmě to se mu stalo osudným. Ve Francii měl totiž v den svého zmizení uzavřít obchod s Rusy, od kterých měl prý převzít velký balík peněz. Policista, zasvěcený do případu, se domnívá, že Moťovský již není mezi živými.

Kdo je Jan Moťovský (38)

Pohádkově zbohatl po revoluci, a to díky obchodům s realitami.
Je majitelem soutěže Miss ČR a muzea Gottland.
Má manželku Kateřinu a dvouletou dcerku.
Co řekl o podnikání: „Už odmalička mi maminka říkala, že mám podnikatelského ducha. Jsem podnikatel, který se ve všem snaží vidět něco zajímavého.“

Moťovského společnosti

Moťovského aktivity byly opravdu rozsáhlé, podnikal hlavně v realitách, ale i ve zprostředkovatelské činnosti, reklamě, kupoval a prodával různé zboží. Perličkou je, že měl povolení i na provozování veřejných toalet. Jeho majetek čítá stovky milionů korun. Patří mu například vyhlášený S Club, Gottland muzeum, Rybářství Skalní mlýn a 6 dalších firem. A nejen to! Spolu se svou rodinou nebo společníky vlastní i další firmy, třeba Miss Models Cz, agenturu Art Production K./2 a dalších pět firem. Založil i Nadační fond Bohemia, kde je předsedou správní rady.

Další podnikatelé, kteří zmizeli...

Lambert Krejčíř (62) – pohřešovaný 8 let

Českotěšínský podnikatel – otec uprchlého Radovana Krejčíře, zmizel na podzim roku 2002. Podle policie ho unesla skupina lidí, odcizila mu peníze v hotovosti a nutila ho uhradit dluhy jeho syna ve výši několika desítek milionů korun. Podle jednoho svědka, který se před třemi roky přihlásil na policii, ale Lambert Krejčíř nebyl unesen a nezemřel. Žije prý pod jinou identitou v zahraničí.

Jakub Konečný (37) – pohřešovaný 8 let

Podnikatel zmizel v dubnu 2002. Podle policie ho měl unést kosovský Albánec Jetullah Mjekiqi s dalšími neznámými muži na popud Radovana Krejčíře (39). A to kvůli tomu, že si Konečný od Krejčíře půjčil v roce 2001 nemalou částku (i s úroky a s podíly na zisku skoro 35,5 milionu korun!), ale peníze mu nevrátil. Obvodní soud pro Prahu 4 nakonec letos v červnu zprostil Mjekiqiho obžaloby ze zbavení osobní svobody. Podle verdiktu nebylo prokázáno, že by Konečného unesl právě Mjekiqi.

Daniel Richter (38) – našli ho rozstříleného

Kliknutím zvětšetePodnikatel z Prahy zmizel 7. srpna 2006. Toho dne odjížděl ze Severních Čech, kde pobýval se svou rodinou, na obchodní schůzku. Jeho firma, také se sídlem na severu Čech, se zabývala poskytováním služeb. Jeho stopa v osudný den skončila na boleslavské dálnici směrem na Prahu. O pár dnů později bylo nalezeno jeho auto.
Až o několik měsíců později našli Richtera policisté, ale už mrtvého. Dva vrazi ho zastřelili a zahrabali v lese u Štěchovic. Důvodem vraždy měl být fakt, že podnikatel půjčoval peníze na velmi vysoké úroky. Nejspíš půjčil nesprávným lidem...

Václav Skála (67) – pohřešovaný 8 let

Starožitník z Tábora náhle zmizel v červnu 2002. Na Klatovsku tehdy odjel se dvěma neznámými muži, kteří se mu představili jako policisté. Od té doby však o sobě nedal vědět. Do dnešního dne nebyl nalezen, živý, ani mrtvý.

Petr Kác (44) – pohřešovaný 4 roky

V říjnu 2004 odjel z domova na obchodní jednání, v kufříku měl dva miliony korun. Našel se pouze jeho vůz, který kdosi odstavil na parkovišti sídla jeho firmy v Praze 10. Ani tento podnikatel dosud nebyl nalezen. Je tak velmi pravděpodobné, že už není mezi živými. Jeho tělo se ovšem stále nenašlo.

Steve Fossett (64) – pohřešovaný necelý rok

Kliknutím zvětšeteAmerický miliardář a dobrodruh, který se proslavil rekordními lety kolem Země v letadle a balonu, je pohřešován od 3. září 2007. Ten den odstartoval ze soukromého letiště na ranči v Nevadě v jednomotorovém letadle. Jako správný dobrodruh nenahlásil letový plán a do dneška ho nikdo nenašel.


Autor: (dan)
Foto Aha! – Jaroslav Benda, Marek Pátek, Dalibor Puchta, Policie ČR

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.