Netradiční zmrzliny: Frčí ,sýrová, olivová nebo křenová! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Netradiční zmrzliny: Frčí ,sýrová, olivová nebo křenová!

Hitem se stala mozarellas olivovou zmrzlinou.
Hitem se stala mozarellas olivovou zmrzlinou.

PRAHA – Klasická zmrzlina je nuda! Hitem letní sezony stávají zmrzliny s těmi nejšílenějšími příchutěmi, na jaké si vzpomenete. Novinkou jsou mražené dobrůtky s příchutí sýra Rokfóru, černých oliv nebo kokosu a kari!


A praví znalci ocení i zelenou zmrzlinu wasabi s chutí japonského křenu!

Pokud už vás nebaví vanilková a jahodová klasika, doporučují kulináři vyzkoušet nejnovější příchutě, které vyrábějí zmrzlináři v Lucembursku a dají se koupit i u nás. „Jde vlastně o kořeněné zmrzliny, v nichž nechybí smetana a mléčný tuk. Používají se hlavně jako příloha a ozdoba klasických jídel. Třeba k rostbeefu si místo smetanové omáčky dáte zmrzlinu s příchutí sýra Rokfóru,“ popsala odbornice na zmrzliny Dana Polakovičová.

Výrobou nových zmrzlin se dlouhé měsíce zabývají nejlepší zmrzlináři na světě. Výsledkem bývá netypická zmrzlina, která je sice netradičně kořeněná, ale zároveň příjemně sladká a osvěžující.

Podle Polakovičové jsou ale Češi poměrně konzervativní. „Nejraději nakupujeme podle nálady a nejčastěji nanuky. Většinou je sníme hned na ulici. Poslední dobou ale výrazně roste zájem o sorbety z ovocných šťáv a také bio zmrzliny. Ty jsou ovšem dražší,“ dodala Polakovičová.

Zajímavosti o zmrzlinách

> První mražené dobroty vyráběli už v antice ze sněhu, ledu a vína.
> Češi slízají průměrně kolem 7 litrů zmrzliny ročně.
> Největšími jedlíky jsou Američané a Australané, sní jí až 21 litrů ročně.
> Jeden kopeček slížeme na padesát líznutí.
> Jedna porce běžné zmrzliny obsahuje méně tuku než tabulka čokolády či kousek dortu.
> První nanuk byl vyroben v roce 1921, kdy bylo do zmrzliny poprvé použito dřívko.

Které »zmrzky«kupujeme nejvíc?
Míša
Ruská zmrzlina
Vanilková zmrzlina ARO
Mrož v tmavé čokoládě
Eskymo
Míša jahodový


Autor: (lt)
Foto Aha! – Mária Rušinová

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.