Kauza Kuřim před soudem: Ondřej (8) a Jakub (10) citově strádali a nebyli jediní, koho týrali... Mučili i jiné děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kauza Kuřim před soudem: Ondřej (8) a Jakub (10) citově strádali a nebyli jediní, koho týrali... Mučili i jiné děti!

Krkavčí matka Klára Mauerová je přiváděna k soudu. Za ní jde její sestra Kateřina.
Krkavčí matka Klára Mauerová je přiváděna k soudu. Za ní jde její sestra Kateřina. (ČTK)

BRNO – Ondřej a Jakub nebyli jediné oběti v takzvané kuřimské kauze! Na chatě ve Veverské Bítýšce totiž podle jejich slov byly týrány i jiné děti. A dokonce měly být mnohem mladší... I to zaznělo včera, šestý den od zahájení procesu roku, u soudu v Brně.

Ondřej a Jakub nebyli jediné oběti v takzvané kuřimské kauze! Na chatě ve Veverské Bítýšce totiž podle jejich slov byly týrány i jiné děti. A dokonce měly být mnohem mladší... I to zaznělo včera, šestý den od zahájení procesu roku, u soudu v Brně.

U soudu včera vypovídala Ditta Pokorná, šéfka domova pro týrané a zneužívané děti Klokánek. Právě tady totiž oba chlapci pobývají od osudné chvíle v květnu loňského roku, kdy je vysvobodili z vězení v komoře kuřimského domu. „Jakub a Ondra mluvili i o dalších dětech, které týrali na chatě. Měly to být malé děti, menší než Jakub,“ prohlásila Pokorná. Její slova koneckonců už dříve nepřímo potvrdil i Radek Coufal, otec obou týraných chlapců: „Moje děti sice osvobodili, ale nikdo neví, kolik dalších takových ještě trpí...“

Z dalšího vypravování Pokorné o osudech Ondřeje a Jakuba v Klokánku vyplynulo, že se jí děti svěřily, kdo přesně je mučil. „Jakub tvrdil, že ho týral i Jan Turek a Barbora Škrlová.“ Nejhorší ale je, že už teď se naplňují obavy znalců, že na obou chlapcích zanechají prožité útrapy doživotní následky. I podle Pokorné je jejich stav více než po roce v Klokánku vážný. Třeba nedávno, když Jakubovi ukázali spolužáci fotky jeho mámy v novinách... „Na to nemůžu zapomenout, když se mi to stále vrací. Ty jizvy...“ řekl prý podle Pokorné.

Oba chlapce navíc trápí nespavost a noční můry. To potvrdila i soudní znalkyně Marta Skulová. „Ondřej je hyperaktivní, neustále se chce tulit, mazlit, pořád někoho pusinkuje. To svědčí o citové deprivaci. Navíc je přesvědčený, že za to, že ho týrali, si může sám,“ uvedla s tím, že teď už je Ondrův stav lepší. „Přesto bude až do konce života schopen navazovat jen hodně povrchní vztahy.“ Zato Jakub měl ze začátku pevný postoj a týrání popíral. Měl doslovně naučené, co může a nesmí říct. Vinil sám sebe za to, co se stalo. „Teď je Jakub hodně náladový a má sklony k agresivitě, je podezřívavý a nedůvěřivý,“ uzavřela znalkyně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.