Topolánek & Sarkozy - Rande v dešti... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Topolánek & Sarkozy - Rande v dešti...

Ani déšť nemohl Mirku Topolánkovi a Nikolasi Sarkozymu (uprostřed) překazit podepsání paktu přátelství mezi Českem a Francií.
Ani déšť nemohl Mirku Topolánkovi a Nikolasi Sarkozymu (uprostřed) překazit podepsání paktu přátelství mezi Českem a Francií.  (ČTK)

PRAHA – V Praze lilo a lilo, ale schůzku premiéra Mirka Topolánka s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym nemohl žádný déšť překazit. Setkali se mimo jiné proto, aby podepsali pakt přátelství mezi Českem a Francií. A čím že se listina podepisovala? Luxusním historickým perem!

...a podpis smlouvy unikátním perem!

To je součástí kazety s psacími potřebami, kterou daroval Napoleon I. své ženě Marii Luise a která obsahuje kromě běžných pomůcek také rýsovací potřeby, těžítka, svícny a zvonek na služebnou. Má čtyři tajné schránky a důmyslný systém uzamykání. Dřevěná kazeta je zdobená sametem, červeně lakovanou kůží se zlatými ornamenty, postříbřenou a poniklovanou ocelí, zlacenou mosazí, slonovinou a perletí.

Zajímavosti z programu

■ Státníci se vydali v hlavním sále Valdštejnského paláce po tajném schodišti z Valdštejnovy pracovny do grotty – umělé jeskyně s krápníky.
■ K obědu se jako hlavní chod podával na českém porcelánu srnčí hřbet se zelím a domácími rozmarýnovými knedlíčky. Jako dezert byla jahodová polévka s pečenými jahodami a čokoládovou tyčinkou.
■ Díky tomu, že Sarkozy přijel bez manželky Carly Bruni, odpadl Topolánkovi problém s protokolem. Oficiálního přijetí by se nemohla zúčastnit premiérova partnerka Lucie Talmanová. Podle protokolu by s ním mohla přijít jen zákonitá manželka Pavla.

Sarkozy žení syna
Nejen státnické povinnosti, ale i rodinnou oslavu zvládl během víkendu Nicolas Sarkozy. Jeho prostřední syn Jean (21) se zasnoubil s dědičkou řetězce obchodů s elektronikou Jessicou Sebaounovou. Dostala zásnubní prsten s diamantem od Tiffanyho.

17.6.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.