Jakub Šimánek (†9): Umřel, protože chtěl mluvit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jakub Šimánek (†9): Umřel, protože chtěl mluvit

Malý Jakub bude mít dnes v Havlíčkově Brodě veřejný pohřeb.
Malý Jakub bude mít dnes v Havlíčkově Brodě veřejný pohřeb.

HAVLÍČKŮV BROD – Dnes se Havlíčkův Brod rozloučí se zavražděným Jakubem Šimánkem (†9). Na pohřeb se chystají i Kubovi spolužáci ze základní školy V Sadech. Učitelé jim však vstup povolí pouze v doprovodu rodičů. Bojí se jejich reakcí.


Dnes se s ním v Havlíčkově Brodě rozloučí stovky lidí

Očekává se, že na pohřeb přijedou stovky lidí. Další tisíce se zavázaly, že večer zapálí za tragicky zesnulého chlapce v okně svíčku.

„Rozhodli jsme se, že pohřeb bude veřejný. Netrváme na soukromém obřadu, chceme, aby měli možnost rozloučit se s Jakubem všichni, kteří nám po celou dobu vyjadřovali podporu,“ řekl Jakubův otec Hynek Blaško. Ten spolu s Jakubovou matkou včera také navštívil policii v Hradci Králové, kde se dozvěděli další okolnosti synovy smrti. Ani nadále ale nevědí, jak přesně byl zabit. Kliknutím zvětšeteMotiv vraždy je už dnes dobře známý. Pedofil Antonín Novák (43), který chlapce nalákal do ubytovny pod záminkou, že spolu budou hrát počítačové hry, ho zabil ze strachu z prozrazení. Bál se, že bude Jakub o zneužití mluvit.

Odborníci varují: Nejvíc děti ohrožují úchylové!

PRAHA (lt) – Za dva týdny jsou tady prázdniny a s nimi i spousta nástrah, které číhají na naše děti. Odborníci v nich mají jasno! Ve dnech volna hrozí dětem největší nebezpečí od cizích lidí a při pohybu na silnici.

Právě o prázdninách mají totiž děti více volného času, který netráví pod bedlivým dohledem učitelů nebo zaneprázdněných rodičů. „Největší nebezpečí dětem hrozí při kontaktu s cizím člověkem. Mění se i taktiky násilníků. Pedofil dobře ví, jak se dítěti dostat na kobylku a umí s ním komunikovat. Dnes už se děti nelákají na bonbony, ale na počítačové hry, hračky a pejsky,“ vysvětlil Jiří Pikan z útvaru prevence pražské městské policie.

Od ledna příštího roku u nás ale začnou fungovat detenční ustavy, které zločince s psychickými poruchami izolují od společnosti.

Kliknutím zvětšeteVážné problémy představuje i pohyb dítěte po ulici. Děti totiž často nevědí, že po chodníku i po přechodu se má chodit vpravo. Velké nebezpečí na děti číhá i při hrách v blízkosti silnic. „Děti v zápalu hry zapomenou, kde jsou, a s míčem vběhnou pod auto,“ řekl Pikan.

Nepříjemný problém představuje i setkání se zuřivým nebo podezřelým psem. „Nejlepší je schovat se někam do domu. Pokud to není možné, stočit se na zemi do klubíčka, rukama si chránit týl a křičet o pomoc. Tato poloha umožní ochránit citlivý krk a břicho,“ dodal Pikan.

5 největších nebezpečí, které číhají venku na děti:
1. pedofilové a další sexuální zvrhlíci
2. nepozornost při přecházení silnice a neopatrní řidiči
3. agresivní psi
4. hry na nebezpečných místech (staveniště, skoky do neznámé vody...)
5. drogy


Autor: (kpi)
Foto ČTK, reprofoto TV Prima

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.