Miroslav Jansta, jeden z nejvlivnějších Čechů: Šedá eminence ČSSD, ale pracuje i pro ODS! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Miroslav Jansta, jeden z nejvlivnějších Čechů: Šedá eminence ČSSD, ale pracuje i pro ODS!

Advokát Miroslav Jansta má velký vliv na české politické špičky.
Advokát Miroslav Jansta má velký vliv na české politické špičky.

PRAHA – Vlivný advokát, který tahá za politické nitky a už pěknou řadu let ovlivňuje českou politiku. Miroslav Jansta, který dříve pracoval ve službách ČSSD a v Lidovém domě, má stále velký vliv, nyní kope i za vládní ODS.


Bývalý poradce sociálně demokratických expremiérů Paroubka a Grosse dnes spolupracuje i s občanskodemokratickým ministrem dopravy Alešem Řebíčkem a je přítelem premiéra Mirka Topolánka. Je tedy jedno, jaká politická strana vládne zemi, Jansta má prsty všude.

Bývalý poslanec Federálního shromáždění vzbudil pozornost před čtyřmi lety, když dostal stamilionovou odměnu za práci pro ČSOB. Jeho jméno je spojováno s operacemi, v nichž spolu na jedné lodi stojí vrcholní politici a lidé z podsvětí či z podnikatelského polosvěta. Spolupracoval s takovými lidmi jako zavražděný podnikatel František Mrázek, s podnikateli Tomášem Pitrem, Libuší Barkovou, či Andrejem Babišem.

Dnes má Jansta skvělé vztahy s premiérem Topolánkem a s ministrem dopravy Řebíčkem. „Nemůžu spolupráci s ministerstvem dopravy komentovat, jsem vázán mlčenlivostí,“ říká Jansta.

Od tohoto ministerstva si Jansta přijde za tři roky práce na 30 milionů korun. Ministr Řebíček s ním spolupráci nepopírá a ani mu nevadí to, že je považován za šedou eminenci opoziční ČSSD. Jansta je i v týmu právníků, který pro pražský magistrát rozhoduje, jak a kde postavit Kaplického Národní knihovnu.


Autor: (bem)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.