Klíšťata začala útočit! Onemocnělo již 119 lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Klíšťata začala útočit! Onemocnělo již 119 lidí!

Klíště – nenápadný přenašeč nemocí.
Klíště – nenápadný přenašeč nemocí.

PRAHA – Velké riziko! Taková je o tomto víkendu pravděpodobnost napadení člověka nebo vašeho zvířecího miláčka klíštětem.


Ještě mnohem horší ale je, že výstraha se týká především možnosti nakažení klíšťovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou. Jen za první čtyři měsíce letošního roku už lékaři totiž evidují 119 nemocných. A to klíšťata teprve začala útočit!

Nejhorším onemocněním, které nemá prvotní příznaky, je klíšťová encefalitida. Na ni navíc neexistuje účinný lék. „Nakazit se člověk nemusí jen od klíštěte, ale i např. při odstraňování klíšťat ze psů nebo koček,“ upozorňuje Václav Chmelík, primář infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice.

Virus, který nemoc způsobuje, sice přenášejí klíšťata, ale ta se ve většině případů nakazí od hlodavců. Proto je nejvíce nakažených klíšťat v republice právě v oblastech s vysokým počtem myší a hrabošů.

Kliknutím zvětšeteJedinou možnou ochranou proti klíšťové encefalitidě je očkování. „Pokud jste se nestačili vakcinovat v zimě, je možné nyní použít zkrácené očkování,“ radí prof. Jiří Havlík z Infekční kliniky 2. LF UK. Očkování se totiž skládá ze tří dávek vakcíny. Pokud si chcete zkontrolovat, jaké riziko klíšťata představují, podívejte se na internetové stránky Státního zdravotního ústavu: www.szu.cz.

Ohrožení jsme všichni

1. riziková skupina: Děti

Děti jsou nejvíce ohrožené během volných dnů a prázdnin. Klíšťový zánět mozku u nich zpravidla neprobíhá tak dramaticky jako u dospělých. Nezřídka se ale mohou objevit i těžké formy onemocnění, které vedou k výraznému narušení kvality života mladého člověka.

2. riziková skupina: Rekreanti

Klíšťová encefalitida bývá častým nepříjemným »suvenýrem« z výletů zejména do jižních Čech a na Vysočinu.

3. riziková skupina: Senioři

Vzhledem k vyššímu věku jsou považovány za nejrizikovější skupinu. „S narůstajícím věkem se zvyšuje procento opravdu těžkých průběhů, trvalých následků a úmrtí. Důvodem je skutečnost, že virus napadne organismus zatížený nemocemi, které souvisejí s věkem,“ říká doktor Václav Chmelík, primář infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice.

Tyhle nemoci klíšťata způsobují

Klíšťová encefalitida
Loni onemocnělo 546 lidí

Zpočátku nemá žádné příznaky, asi až po deseti dnech po odstranění klíštěte se přihlásí únava, malátnost a bolesti hlavy. Pak je pár dní klid, ale virus se v těle množí a připravuje k dalšímu útoku. Při něm má nemocný velké bolesti hlavy, horečku, závratě a musí být převezen do nemocnice. Pokud nemoc těžce zasáhne mozek, může dojít k úmrtí.

Lymeská borelióza
Loni onemocnělo 3559 lidí

Nemoc probíhá v několika fázích a oproti klíšťové encefalitidě na ni zabírají antibiotika. Je si však potřeba včas všimnout prvního typického příznaku. Tím je zvětšující se červená skvrna, které se objeví v místě přisátí klíštěte. Skvrna po čase ale zmizí a po několika týdnech se objevují další příznaky – jde o bolesti kloubů, kašel, problémy s dýcháním, zadýchávání se.

Mýty o klíšťatech

Klíšťata útočí v létě.
Omyl! Klíšťata se objevují s prvními teplými dny, stejně jako třeba mouchy.
Klíště žije na stromě.
Ne! Klíšťata žijí v trávě a křovinách, nejvýše půl metru od země.
Klíšťata žijí jen v lese.
Ne! Klíšťata se vyskytují i na zahrádkách nebo parcích uprostřed města, koupalištích nebo kolem řeky.
Očkování je vhodné jen pro děti.
Chyba! U dětí má obvykle klíšťová encefalitida většinou mírný průběh. Mnohem ohroženější jsou dospělí a starší lidé, kde končí častěji trvalými následky i smrtí.


Autor: (frr)
Foto ara

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.