Drsné srovnání Nedělního Aha! Boháč versus chudá rodina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Drsné srovnání Nedělního Aha! Boháč versus chudá rodina

Je pravda, že vydělávám balík! Ale jsem 15 hodin denně v práci!
Je pravda, že vydělávám balík! Ale jsem 15 hodin denně v práci! (Aha! - Jaroslav Benda)

Vlasta Hájek si vážně nemusí lámat hlavu nad tím, jak ušetřit na dovolenou u moře. Žije s krásnou modelkou Zuzanou Belohorcovou a jejich majetek se dá počítat na miliony. Přesto Vlastu doslova rozčílíte, když ho označíte výrazem milionář.

Na tohle slovo je doslova alergický, prý se tak rozhodně necítí. Pohádkové výdělky jsou totiž vykoupeny neustálým zápřahem v zaměstnání a naprostým nedostatkem času na vytoužené soukromí…

Podnikatel Vlastimil Hájek (33) představuje prototyp úspěšného mladého muže. Vlastní dvě kavárny v historickém centru Prahy, dováží značkové oblečení. Jeho auta, červené ferrari a terénní BMW, stála miliony. Přiznává, že za měsíc protelefonuje 11 tisíc korun a benzin do ferrari spolyká měsíčně dalších 20 tisíc. Denně za jídlo utratí tisíc korun. Chodí ve značkovém oblečení, tričko, které má na sobě, stojí několik tisíc. Hodinky, které zdobí jeho levé zápěstí, stály okolo 60 tisíc. Jeho přítelkyní je moderátorka a modelka Zuzana Belohorcová (32), která si za dvě hodiny moderování dokáže vydělat desetitisíce korun.

Od desíti hodin má Hájek obchodní schůzky. Se Zuzanou Belohorcovou chtějí do Prahy přivézt francouzskou módní značku Faith Connexion. Jedno tričko téhle značky přijde na tisíce korun. Na fotografii právě probírá detaily s jedním ze svých pěti manažerů. Rovněž hodně telefonuje, měsíčně provolá 11 tisíc korun.

Vlasta má dvě kavárny na Malostranském náměstí. K těm náleží i pekárna, kterou před polednem kontroluje. „I když si dokážu vydělat relativně dost peněz, mám obrovskou režii a musím mít na platy zaměstnanců,“ říká. Nerozhazuje. Občas si ale udělá radost a koupí si třeba hodinky za 60 tisíc korun.

Trochu překvapivě míří podnikatel na oběd do smíchovského bufetu Korunka. To ale jen v případě, že se Zuzkou nestihnou poobědvat v některé z jeho kaváren. Proč chodí právě do tohoto bufetu? Prý si místní jídla prostě nedokáže vynachválit. Večeře jsou pak v drtivé většině pracovní.

Během odpoledne zavítá Vlasta do posilovny v hotelu Intercontinental. Někdy tam zajdou společně se Zuzkou. „Snažím se chodit alespoň třikrát týdně, ale často se mi to nedaří,“ přiznává podnikatel. Posilovna samozřejmě také naní zadarmo, ale stokoruny, které návštěva stojí, Vlasta počítat nemusí.

Vlasta se brání osočení, že by Zuzanu živil. „Zuzka na mně finančně závislá není, za dvě hodiny moderování dostane desetitisíce. Navíc má i módní přehlídky a focení,“ vysvětluje. Když jim se Zuzkou vyjde čas, zajdou na večeři do restaurace U Malířů, kde dobré jídlo s vínem přijde na 2000 korun.

K večeru Zuzka odjela za prací do Ústí nad Labem a Vlasta jel s ní. V lakovně, kterou má po cestě, má totiž právě svoje ferrari, které měsíčně spolyká 20 tisíc korun za benzin. I terénní BMW je Vlastovo. „Je pravda, že jsem si koupil auta za miliony, ale kvůli ferrari jsem musel prodat byt,“ říká usměvavý Vlasta.

Ano, máme málo peněz! Ale žijeme si dobře!
Na nic si nestěžujeme

Rodinka z Kladna žije z 13 tisíc čistého měsíčně. Právě tolik vydělá hlava rodiny – Pavel Kováč (28). Tříčlenná rodina žije v jediném pokoji, za nájem a stravu zaplatí měsíčně 6 tisíc korun. Pavlova žena, Vlasta Malíková (24), je registrována na úřadu práce a dostává 500 korun měsíčně. Když je to možné, přivydělává si různými brigádami. Splátky starší felicie z bazaru spolknou okolo 2 tisíc měsíčně. Samozřejmě musí rodiče platit i školku, do které chodí jejich šestiletá dcera Kačenka. Podtrženo, sečteno, z výplaty zbude rodině měsíčně něco málo přes 1 tisíc korun.

Pavlova přítelkyně Vlasta se přistěhovala do Kladna z Malých Čičovic. Zatímco Pavel vstává v půl páté ráno a odchází do práce, ona vypraví malou Kačku do školky. Kačka snídá až ve školce, Pavel v práci. Jediným, kdo tedy snídá doma, je Vlasta, která je v současné době evidovaná na úřadu práce, a snaží se přivydělat si brigádami.

Poté, co odvedla Kačenku do školky, jde Vlasta na velmi skromný nákup. Kupuje zpravidla opravdu jen to nejnutnější, v tomto případě udělala rodině radost limonádou. Ona ani její manžel nekouří a neholdují alkoholu, takže i v tomto směru neutrácejí zbytečně. Veškeré nákupy jsou propočítané do poslední korunky, hlavně nerozhazovat.

Kolem třetí hodiny vyzvedne Kačku ze školky po cestě z práce Pavel. Pracuje ve výrobě chladičů pro automobily a jezdí starší felicií z bazaru. Tu má rodina na leasing a měsíčně platí asi 2 tisíce korun. Benzin přijde na 3 tisíce měsíčně.

Pavel obědvá až po příchodu z práce. Měsíčně dává Pavlova rodina 6 tisíc na nájem a jídlo, které vaří jeho maminka. Společně obývají také jeden byt. Mají jednu vlastní místnost, společnou kuchyni a společné sociální zařízení a koupelnu. Přesto, že je v bytě tolik lidí, pohoda nechybí.

Jedna malá místnost – to je domov téhle kladenské rodinky. Na starším počítači si Kačenka ráda hraje, ale dlouhé zírání do monitoru jí rodiče nedovolí. Na hry má vždy jen vymezený čas, nic se prý nemá přehánět. Za zábavou rodina nechodí.

K večeři se zpravidla dojídá to, co zbylo od oběda. Tradičním nápojem rodiny je voda se šťávou, která všem prý chutná. Snem rodiny je podívat se třeba do Chorvatska, protože na zahraniční dovolené nikdy nebyli. Vlastně nejezdí nikam, jen jednou byli u příbuzných v Čechách. Přesto si tahle rodina vůbec nestěžuje a říká: „Jsme šťastní!“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.