Příběh levharťátek a levhartice: Přežila hrozný porod | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Příběh levharťátek a levhartice: Přežila hrozný porod

Loni v květnu nosila starostlivá matka mláďata ještě v tlamě.
Loni v květnu nosila starostlivá matka mláďata ještě v tlamě. (pro Aha! – Jana Myslivečková)

DVŮR KRÁLOVÉ – První narozeniny oslavila dvojčata levharta perského Georg a Jacquelin v zoo ve Dvoře Králové. Dostali i dort – kus masa se žluťoučkými kuřátky, čerstvými hlávkami zelí, kapustou a řepou. Na světě ale vůbec být nemuseli.


Jejich máma málem zemřela...

Deina je hrdinka. Že dvojčata přivedla na svět, byl zázrak. Sedm měsíců před, tím, než se Georg s Jacquelin narodili, málem zemřela při porodu jejich starší sestry. „V půl šesté ráno se za samicí objevilo mládě, ale nedýchalo. Porod spontánně dál nepokračoval, a tak samici veterinář uspal a pokusil se další mládě vytáhnout rukou,“ vzpomíná mluvčí zoo Jana Myslivečková.

Pokus se nezdařil, a tak se veterináři rozhodli pro u levhartů unikátní operaci – císařský řez. Jako první vyprostili mrtvé zaklíněné mládě. „Ani druhé vyjmuté mládě nejevilo známky života. Přesto se ho ujaly ošetřovatelky šelem a za pomoci umělého dýchání ho oživili,“ dodala Myslivečková.

Novorozená samička, která vážila 620 g, putovala do inkubátoru a ošetřovatelky ji krmily z dětské láhve. Ještě několik dnů poté všichni trnuli, zda Deina porod přežije. „Týden nežrala, vypadalo to zle. Pak se ale uzdravila a nedlouho poté znovu zabřezla. Dvojčata George a Jacquelin ale porodila zdravá a bez komplikací,“ uvedla mluvčí.

Když se dvojčata loni v březnu narodila, vážila něco málo přes půl kilogramu. Matka se o ně vzorně starala, a tak z nich vyrostli statní levharti. George dnes váží 46,5 kg a Jacquelin 34,5 kg.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.