Ve čtvrtek ve 4.26 nastane zatmění! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Ve čtvrtek ve 4.26 nastane zatmění!

 (: ČTK)

PRAHA – V noci nastane úplné zatmění Měsíce! Těsně před čtvrteční půl pátou ránou zastíní Země Měsíc v úplňku. Celý úkaz bude trvat skoro dvě hodiny a bude dobře pozorovatelný na celém území Česka.

Ráno zmizí Měsíc!

● Schová se do zemského stínu
● Lidem se bude špatně spát!
● Pozor na velké operace!

Maxima dosáhne zatmění přesně ve 4 hodiny a 26 minut. Na rozdíl od zatmění Slunce, ke kterému u nás dojde letos 1. srpna (ale půjde pouze o částečné zatmění), je zatmění Měsíce dobře viditelné ze všech míst na Zemi, kde je Měsíc nad obzorem. Oproti zatmění Slunce trvá zatmění Měsíce také podstatně déle. Maximálně ale 1 hodinu 44 minut. V jednom roce může dojít až ke třem zatměním Měsíce. Zajímavostí je, že jakmile zemský stín Měsíc zakryje, ten změní svoji žlutobílou barvu na hnědočervenou.

Messany: Lidé budou vyplašení!

Jaký vliv má zatmění Měsíce na člověka? „Protože jde o úplněk, lidé nemohou spát, jsou neklidní, vyplašení a to všechno se ještě umocňuje probíhajícím zatměním,“ říká astrolog Petr Messány. Na zdraví nemá zatmění žádný větší vliv, přesto jde o ideální období pro očistu těla. „Díky úplňku se uvolňuje z těla voda, organismus se čistí. Zatmění může být impulsem pro předsevzetí související se zdravým životním stylem. Lépe se hubne, je lehčí přestat kouřit,“ upozorňuje Messány. Období ale není příliš vhodné pro náročné operace. „Kvůli uvolňování vody všechny rány více krvácejí. Jinak je ale zatmění spojené spíš s kultovními záhadami, tajemstvími a rituály našich předků,“ uvedl astrolog.

Kliknutím zvětšete

Zajímavosti o zatmění Měsíce

● Stejně jako s jinými nebeskými jevy je i se zatměním Měsíce spojena řada pověr.
● Při zatmění je prý dobré držet půst, organismus se pročistí a lépe se hubne.
● Zatmění Měsíce ovlivnilo i osudy objevitele Kryštofa Kolumba v roce 1504. Už tenkrát totiž uměli tento jev Evropané předpovědět, a tak Kolumbus řekl domorodcům na Jamajce, že pokud jim nedají potraviny, Měsíc zmizí. Ti se při úkazu vyděsili a jídlo námořníkům dali.
● Zatmění Měsíce předpovídali už Chaldejci v 6. století př. n. l.
● Zatmění je spojováno s koncem světa.
● Zatmění bylo považováno za předzvěst významných událostí – roku 14 n. l. prý oznámilo smrt prvního římského císaře Augusta, roku 33 n. l. zvěstovalo údajně ukřižování Ježíše Krista, zatmění 17. 8. 1989 předcházelo sametové revoluci.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.