Každý desátý číšník krade! Nejčastější finty, jak ošidit hosta

PRAHA – Číšníci pořád kradou! Podle zjištění České obchodní inspekce každý desátý host restaurace je v Česku ošizen. V Praze a ve středních Čechách je dokonce nepoctivý každý pátý číšník nebo hospodský. Nejpoctivější obsluha je na Zlínsku a v jižních Čechách.
Číšníci pořád kradou! Podle zjištění České obchodní inspekce každý desátý host restaurace je v Česku ošizen. V Praze a ve středních Čechách je dokonce nepoctivý každý pátý číšník nebo hospodský. Nejpoctivější obsluha je na Zlínsku a v jižních Čechách.
Nejčastější trik hospodských a číšníků? Špatná míra nápojů! Až pak následují nízká hmotnost masa a okrádání při placení. Podle inspektorů ČOI si nejvíc hostů stěžuje na nevhodné chování číšníků a jejich neprofesionalitu. ČOI loni navštívila celkem více než šest a půl tisíce podniků veřejného stravování. Porušení povinností zjistila ve 2456 případech, udělila pokuty fyzickým osobám za necelé dva miliony korun a vede správní řízení téměř v pěti stech případů. Nejvíc se šidilo v Praze a Středočeském kraji, kde byli kontroloři ošizeni při každém pátém nákupu.
-
Pivo pod mírou
Objem 0,5 litru by mělo pivo mít po opadnutí pěny. Daleko častěji ale bývá porušována míra u »panáků«. Host musí dostat vždy takovou míru, jaká je uvedena v nápojovém lístku. Restaurace musí mít k dispozici cejchované sklenice. -
Poloviční porce
Velikost porce určuje restaurace. Hmotnost pokrmů nemusí být na jídelníčku uvedena, číšník by vám ji ale měl sdělit. Většinou se vztahuje k syrovému masu. Kuchař ji má uvedenu ve své receptuře. Pozor na ceny dětských porcí. Dobrá restaurace by je měla v jídelním lístku mít. -
Nápoje s ledem
Nápoje s ledem je určitě méně než například tři deci, které platíte. Jde o nedodržení deklarované míry nápoje a inspekce by za to dala pokutu. Pokud chcete led, musí vám ho číšník přinést zvlášť. Jen v míchaných nápojích je led součástí receptury. -
Couvert
Couvert neboli kuvér je pastí na zákazníka! Málokdo tuší, co vlastně obnáší. Pokud restaurace couvert účtuje, měl by být uveden v jídelním lístku s tím, že zahrnuje například použití kečupu, oleje, octa nebo chleba. Neměli by vám ho počítat, pokud jste ho »nekonzumovali«. Připočítat couvert automaticky není možné. -
Spropitné na účtu
Na účtu musí být jen ty položky, které jste si objednali a zkonzumovali. Žádné doplatky, třeba za oblohu nebo nové brambory, neexistují. Zakázáno je také do účtu započítávat spropitné. -
Náhražky
Běžně se v restauracích nahrazuje svíčková jiným masem. I zde platí pravidlo, že musíte dostat to, co je uvedeno na jídelním lístku. Pokud v něm stojí černé na bílém například »krabí salát«, musí být z krabího masa. Záměna může znamenat pokutu od ČOI. -
Falešné vinné střiky
Pokud si objednáte vinný střik a vysloveně si nepřejete, aby vám ho namíchali, tak klidně nápoj vraťte. Vinný střik je sice víno smíšené s vodou, ale musí se servírovat zvlášť. Tak to nařizuje vinařský zákon. V dobrém podniku přinesou ke stolu dvě sklenice a střik smíchají před hostem.