Volba prezidenta: Kdo byl největší šašek? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Volba prezidenta: Kdo byl největší šašek?

Španělský sál, ve kterém se včera jednalo. Vpravo uprostřed sedí vláda a před ní kandidáti. Zbytek tvoří poslanci a senátoři.
Španělský sál, ve kterém se včera jednalo. Vpravo uprostřed sedí vláda a před ní kandidáti. Zbytek tvoří poslanci a senátoři.

PRAHA (tk) – Naši milí politici opět nezklamali. Z prezidentské volby udělali frašku, když se hodiny před celým národem hádali o to, jakým způsobem se bude prezident volit – jestli tajně, nebo veřejně. Politici teď před celým národem vypadají jako šašci, kteří nejsou schopni se dohodnout na vůbec ničem.


VŠICHNI

● Včera začala prezidentská volba
● Byla to pěkná fraška!
● Kdo byl největší šašek?

Až do uzávěrky tohoto vydání tak nebylo jasné, zda se bude o nové hlavě státu hlasovat!

Poslanci, senátoři, vláda a prezidentští kandidáti Jan Švejnar (55) a Václav Klaus (66) se včera začali ve Španělském sále na Hradě scházet už před devátou hodinou ráno. Kliknutím zvětšeteV deset pak oficiálně začala společná schůze Senátu a Sněmovny, která měla jediný bod programu – volbu prezidenta.

S úvodními řečmi vystoupili Klaus a Švejnar, pak měli projevy i další politici. Po polední pauze to začalo ve Španělském sále vřít. Zákonodárci se totiž začali hádat o to, jak bude hlasování probíhat. ODS stále prosazovala tajnou volbu, ostatní strany, a hlavně ČSSD, zase tu veřejnou. Přitom to podle kuloárových informací ještě při polední pauze vypadalo dobře – ODS prý počítala hlasy pro Klause a zjistila, že jich má dost k jeho zvolení. A že tedy přistoupí na veřejnou volbu, pokud by se všechna tři kola uskutečnila včera. ČSSD se ale návrh nelíbil. Během celého odpoledne se pak zástupci jednotlivých stran předváděli před televizními kamerami a v plamenných vystoupeních obviňovali ze zablokování volby všechny okolo. Jednání se pořád přerušovalo, v jedné z přestávek prý premiér Topolánek hodně nahlas vyčinil zákonodárcům KDU-ČSL, že nechtějí tajnou volbu. Zopakoval jim, že nezvolení Klause může znamenat konec koalice.

Takhle šel čas...

8.45 Zákonodárci se začínají scházet ve Španělském sále.
9.45 Přišel Václav Klaus i Jan Švejnar.
10.00 Zákonodárci jsou ve Španělském sále, za pět minut Miloslav Vlček zahajuje schůzi, Klaus se vítá s členy vlády.
10.22 Vystupuje Václav Klaus s projevem, po něm Jan Švejnar. Potlesky jsou zhruba stejné.
11.05 Začínají mluvit další politici, Mirek Topolánek, Jiří Paroubek a další.
13.00 – 14.30 Pauza na oběd.
Kliknutím zvětšete14.31 – 15.00 Pokračují projevy.
15.00 – 16.10 Hádky o způsobu volby.
15.18 Debata zmohla Karla Schwarzenberga, který si zdříml, jak je jeho dobrým zvykem.
16.10 – 17.10 Přestávka, protože jednání o způsobu volby nikam nevedla.
17.10 – 20.00 Debata se pořád přerušovala a zákonodárci se nemohli dohodnout na ničem.

Která z nich bude první dáma?

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete


Podpořit své manžely pochopitelně přišly i Livia Klausová (63) a Kathy Švejnarová (57). Bylo na nich vidět, že se parádně vystrojily - obě dorazily ve slušivých kostýmcích. A obě věřily, že ten jejich uspěje. Jen jedna z nich ale nakonec bude první dáma...


Střípky ze zákulisí

● Senátor Jaroslav Kubera (ODS), známý vtipálek, si s sebou vzal talisman, malého plyšového medvídka. „Máme tak dva hlasy,“ usmíval se senátor.
Kliknutím zvětšete● Skoro všichni zákonodárci se vybavili digitálními fotoaparáty nebo alespoň mobily s foťákem a cvakali jako o život. Chtěli si zvěčnit tuto životní chvíli, aby se pak mohli chlubit vnoučatům, o jak důležité věci rozhodovali. Nebo si je vzali kvůli vyfocení volebního lístku při tajné volbě?
● Volbu doprovázela i zvýšená bezpečnostní opatření. Hrad byl pro veřejnost uzavřen. Novináři museli projít dvojitou kontrolou. První už při vstupu na nádvoří, druhou při vstupu do prostor Hradu.
● Václav Klaus i Jan Švejnar seděli u zvláštních stolků čelem k poslancům a senátorům. Každý měl stoleček svůj, přitom ještě podle informací ze včerejšího večera měli sedět dohromady u jednoho. Asi by to ale nevydrželi, tak nakonec seděli každý zvlášť…
● Vedle Španělského sálu, kde probíhalo jednání, měl každý klub vlastní sál jako zázemí. I s občerstvením ve formě chlebíčků a kafe.
● K obědu poslanci dostali bramboračku, hovězí guláš s knedlíkem nebo kuřecí maso s nádivkou. To vše za krásných 85 korun.
● V zákulisí se pohybovala celá řada bývalých i současných politiků, kteří nebyli voliteli. Třeba exministr spravedlnosti Pavel Němec, poradce Jiřího Paroubka Petr Dimun, primátor Pavel Bém a další.

Nejlepší hlášky: I tohle včera zaznělo

■ „Prezident nesmí říkat jen věci, které se líbí. Prezidenta musí vedle věcí velkých trápit i starosti deseti milionů lidí.“
Prezident Václav Klaus. Při projevu mu vyschlo v krku a musel se napít vody.

■ „Úcta, služba a odpovědnost. To jsou pocity, se kterými před vás předstupuji. Věřím v Českou republiku, jen věřit ale nestačí.“
Kandidát Jan Švejnar. Při řeči se mu trošku klepaly ruce.

Kliknutím zvětšete■ „Máme prezidenta v dobrém smyslu exkluzivního. Václav Klaus je to, čemu se říká dobrý český vlastenec. O našich rozporech byly popsány tuny papíru. Mohu říct, že po roce 1989 jsem měl představu o základních hodnotách pouze z vyčtených hrdinů. Teprve Václav Klaus tyto představy naplnil konkrétní osobou.“
Premiér Mirek Topolánek (ODS). Klaus mu po vystoupení potřásl rukou.

■ „Příběh Jana Švejnara je pohádkou o českém Honzovi, kterého z té pece vyhnali do světa, aby se obohacen vrátil do své země.“
Senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD). Když odcházela ze stupínku, pořádně zaškobrtla a málem se ocitla na zemi.

■ „Václav Klaus má bizarní postoje. Vrcholem bylo, když tvrdil, že živočišných druhů přibývá.“
Šéf zelených Martin Bursík touto kritikou prezidenta úplně vytočil. Klaus divoce gestikuloval, bouchl pěstí do stolu a hlasitě Bursíkova slova komentoval. Zákonodárci se smáli.

■ „Dnes jde o jedno z nejtrapnějších a nejsměšnějších vystoupení kandidátů.“
Šéf komunistů Vojtěch Filip

■ „Klausovi patří náš respekt, ale neumí odejít včas.“
Předseda ČSSD Jiří Paroubek. Klaus mu za jeho projev ironicky zatleskal, pak šel za Livií, která seděla přímo v jednacím sále (stejně jako Kathy Švejnarová).

■ „Namísto bulvárního myslitele potřebujeme prezidenta, který nebude úřad využívat k šíření osobních libůstek.“
Poslankyně zelených Kateřina Jacques se opřela do Klause. Při její řeči prezident podepisuje své fotky. Mimochodem – Jacques při volbě seděla vedle Paroubka a neustále si s ním něco špitala. Že by konkurence pro Petru Paroubkovou?

■ „Některé věci jsme si měli vyříkávat v roce 1989. Tehdy jsme bojovali za svobodu a demokracii. Dnes nemáme svobodu a demokracii? Kamaráde Bendo, čeho se bojíš? Stojí ti za zády nějaký sekretariát.“
Senátor Martin Mejstřík


9.2.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.