Chudí Nepálci prodávají překupníkům orgány: Půlce lidí chybí ledvina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Chudí Nepálci prodávají překupníkům orgány: Půlce lidí chybí ledvina!

Byli oklamáni překupníky ledvin.
Byli oklamáni překupníky ledvin. (Foto X.com, Profimedia.cz)

Vesničané na úpatí Himálaje v okrese Kavrepalanchok jsou po léta oklamáváni podvodníky, kteří na černém trhu prodávají orgány. Téměř v každé domácnosti v oblasti někdo prodal ledvinu v domnění, že mu doroste nová. Oblasti se proto začalo přezdívat »údolí ledvin«.

Lidé v oblasti venkovské vesničky Hokse poblíž hlavního nepálského města Káthmándú jsou terčem vyděračů a překupníků po dlouhé roky. Trpí chudobou, proto jsou pro peníze v zoufalství ochotni udělat téměř cokoliv. Jsou to často prosťáčci, kterým vládci černého trhu snadno namluví, že se není čeho bát, protože „ledviny přece každému dorostou“.

Jsou zkrátka snadným terčem a po letech nelidského byznysu už v oblasti registrují případy, kdy převážně mladí muži umírají, když jim selže zbylá ledvina, a další jsou v tak bídném stavu, že by sami potřebovali transplantaci orgánu.

Oběti obchodu s orgány ukazují jizvy.

„Neměl jsem jinou možnost, čelil jsem finančnímu krachu. Tak jsem odcestoval do Indie, kde mi nabídli 3000 liber (82 tisíc Kč) za ledvinu,“ popisuje muž jménem Suman (31). „Cítil jsem se slabý a trpěl jsem hroznými bolestmi, teď skoro nemůžu pracovat,“ dodává. Jiný muž anonymně popisuje, jak mu překupníci orgánů vyrobili falešné doklady, podle nichž daroval ledvinu neexistující sestře. „Myslím, že doktor v Indii věděl, že jde o černý trh s orgány.“

Nepál přijal v roce 2007 zákon zakazující prodej ledvin, ale obrovská mezera v nabídce a poptávce otevřela černý trh s orgány prakticky po celém světě. Nepál je jednou z nejchudších zemí světa. Překupníci orgánů tak snadno přesvědčují zoufalé obyvatele, aby jim prodali kus sebe...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.