Kuchařský nároďák trénoval a tohle jsou... Nejlepší česká jídla

KLOKOČNÁ – Český kuchařský národní tým trénoval! V restauraci U koně v Klokočné u Prahy včera osm kuchařů připravovalo lahůdky. „S tímto menu jedeme na soutěž na Kypru, která pro nás bude generálkou pro podzimní olympiádu v Erfurtu,“ řekl šéf národního týmu Jan Michálek.
Česká republika prý náleží mezi země, které mají v gastronomii dobrý zvuk. „Dnes už nepatříme na zahraničních soutěžích mezi outsidery. Naopak! Soupeři si říkají: Pozor, jsou tu i Češi,“ podotkl Michálek a dodal, že by byl spokojený s celkovým umístěním do desáté příčky.
Jednou ze specialit, kterou měli návštěvníci »tréninku« možnost ochutnat, bylo i maso připravované ve vakuu. „Nakořeněné maso je uloženo ve vakuu. Ingredience jím pak ideálně prostoupí a maso je nevysušené a křehčí než třeba při pečení v troubě,“ vysvětlil šéf kuchařského národního týmu.
Dovedli by ale autoři jídel, která na talíři připomínají malé umělecké výtvory, vařit běžné hotovky? K pochybám prý není důvod. „Každý by uměl uvařit poctivý »čtyřkový« guláš,“ zaručil se za svůj tým Michálek.
Předkrm
Pošírovaný váleček z lososa na opečené polentové placce, vlažné želé z bazalky s moussem z uzeného lososa, purée ze sušených tomatů a pěna z rajčat.
Cena v restauraci: 150 Kč
Hlavní jídlo
Pečená vepřová panenka s houbovou fáší v uzené strouhance se špenátovou sedlinou, bramborový knedlík z uzeným masem na cibulovém konfetu, vepřový bůček vařený ve vakuu, bramborové purée s krupinkami a červenou řepou.
Cena v restauraci: 340 Kč
Dezert
Jasmínová pěna na pomerančích a grepech v medové marinádě, smažená čokoláda se smetanovou omáčkou, doplněná coulis z lesních plodů a jogurtovou zmrzlinou na křupavé oplatce.
Cena v restauraci: 160 Kč
Kulinářský slovníček
-
Coulis – přecezená omáčka připravovaná zpravidla ze zeleniny nebo ovoce.
-
Fáš – míšenina z mletého masa nebo jiných surovin.
-
Mousse – pěna.
-
Purée – hustší kaše.