Drama v sídle Sokola: Sebevražda kvůli krádeži 40 milionů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Drama v sídle Sokola: Sebevražda kvůli krádeži 40 milionů

Spoluzakladatel Sokola Miroslav Tyrš by se divil...
Spoluzakladatel Sokola Miroslav Tyrš by se divil... (Foto Aha! – David Malík, ara)

V mysli vlast, v paži sílu! Tužme se! Heslo, kterým se Sokolové řídí už dlouhé roky. Jenže jedna z jejich zaměstnankyň (†36) měla v mysli peníze, v paži umění falšovat a možná že i škodou za 40 milionů korun chtěla utužit soudržnost České obce sokolské (ČOS). Nakonec spáchala sebevraždu!

„Žena podvedla tělovýchovnou organizaci i banku,“ informoval Aha! mluvčí ČOS Radek Smekal. „Vyšetřování je na samém začátku. Okolnosti úmrtí prověřujeme,“ potvrdil úmrtí ženy mluvčí pražské policie Jan Daněk. Podle informací Aha! na konci minulého měsíce spáchala sebevraždu přímo v Tyršově domě, když se na její trestnou činnost přišlo. Na jaké pozici žena pracovala, nemohou policisté ani sokolové kvůli vyšetřování upřesnit. Jak Aha! zjistilo, žena měla údajně opakovaně žádat a čerpat úvěry u bank. Zaměstnaná měla být od roku 2019. „Vše zřejmě nasvědčuje tomu, že se jedná o selhání jedince, který podváděl pomocí profesionálně zfalšovaných dokumentů,“ sdělil Smekal.

Daněk uvedl, že policisté se kauzou zabývají na základě podnětu od Finančního analytického úřadu. Kriminalisté také zjišťují, jestli měla žena komplice. Podle Smekala šlo o profesionální podvodnici, která dokázala obejít všechny kontrolní mechanismy v ČOS i v bankách. „Neumíme si představit, jak se podobnému útoku dá zabránit, ale provedeme interní audit a na základě výsledků kontrolní mechanismy zdokonalíme,“ uzavřel mluvčí.

Peníze nechybí, ale...

Jelikož mělo jít o úvěry z banky, peníze Sokolům aktuálně nechybí. „Nemělo by to ohrozit ani přípravy letošního všesokolského sletu,“ řekl Smekal. Jen jde o to, že finační úvěry by měl spolek nějakým způsobem splácet, což Aha! potvrdil i renomovaný pražský právník Jan Černý. „Zřejmě vznikne spor mezi spolkem a bankou. Spolek se bude muset umět vyvinit a dokázat, že něčemu taklovému nemohl zabránit,“ řekl Černý.

Prohnaná podvodnice

Zatím se přišlo jen na čtyřicetimilionovou škodu. „Nemůžeme vyloučit, že toto nemusí být její finální výše,“ řekl Daněk. Kriminalisté budou prověřovat, jestli si žena nevzala úvěry ještě u dalších institucí. „Nad důmyslností podvodu i kvalitou falzifikátů se pozastavovali i vyšetřovatelé,“ řekl Smekal s tím, že starostka Sokola Hana Moučková podala jako statutární orgán přihlášku ČOS jako poškozeného do trestního řízení. „Prověřujeme všechny aktivity pachatelky, jsme v kontaktu s právními zástupci, bankou, ale také s kriminální policií,“ dodal mluvčí.

Přečtěte si
Celebrity-chachacha
9. 2. 2024 • 13:24

Není ji vůbec škoda.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.