Lékaři kvůli poplatkům jásají: Vydělají si statisíce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Lékaři kvůli poplatkům jásají: Vydělají si statisíce!

Od ledna platíme lékařům poplatky.
Od ledna platíme lékařům poplatky.

PRAHA – Už 14 dní platíme u doktorů »pěkně na dřevo« tzv. regulační poplatky. Za každou návštěvu lékaře 30 Kč, za každý den pobytu v nemocnici 60 korun, 90 korun za pohotovost a 30 korun za každou položku na receptu.



A kdo si na poplatcích nejvíc namastí kapsu? Vybrané peníze zůstávají v kapsách lékařů a nemocnic. Například každý praktický lékař ročně vydělá na poplatcích až 150 tisíc korun.

Doktoři se přitom ještě před reformou obávali, že jim vybrané poplatky na konci měsíce sebere pojišťovna tím, že sníží náhrady. „Poplatky zůstávají příjmem lékaře, oni si z toho hradí jen administrativní náklady. Poplatky nezůstávají jen lékárníkům, kterým se snížili marže na léky,“ řekl deníku Aha! mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Ale ani lékárníci nezůstanou škodní. Levnější léky totiž výrazně podražily. Nejvíce na poplatcích trhnou samozřejmě nemocnice. Například v pražské nemocnici v Motole vybrali za první týden 475 tisíc korun. „Nemocnice slibují, že vybrané peníze investují do zařízení nebo na zlepšení stravy,“ doplnil Cikrt.

Kliknutím zvětšeteTo, že celé poplatky skončí v kapsách lékařů a nemocnic, se nelíbí opozici. „Poplatky měly být příjmem zdravotních pojišťoven, které pak dají na léčení. Takhle s nimi mohou doktoři udělat, co chtějí,“ řekl exministr zdravotnictví David Rath. „Když peníze zůstanou přímo lékařům, tak se tím právě sníží náklady na administrativu. To je celý pan Rath, jenom samá negace,“ bránil se Cikrt.


Autor: PETR KONEČNÝ
Foto Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.