Pohřeb Vladimíra Stehlíka (†79): Umřel kvůli Poldovce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pohřeb Vladimíra Stehlíka (†79): Umřel kvůli Poldovce!

Zemřel bývalý majitel Poldi Kladno Vladimír Stehlík. Naposledy rozloučit se s ním blízcí přišli na Vinohradský hřbitov.
Zemřel bývalý majitel Poldi Kladno Vladimír Stehlík. Naposledy rozloučit se s ním blízcí přišli na Vinohradský hřbitov. (Blesk: L. Křivan, J. Stefanidesová)

„Poldováků jsem tu čekal víc,“ řekl včera před kaplí sv. Václava na pražském Vinohradském hřbitově jeden ze smutečních hostů. Rodina i přátelé se sem přišli rozloučit s bývalým šéfem Poldi Kladno Vladimírem Stehlíkem (†79). Přestože pád firmy připravil v devadesátých letech o živobytí na 6000 lidí, mnozí pamětníci věří, že pro ni podnikatel udělal, co mohl.

I o nešťastném konci velkých plánů s Poldovkou tu lidé mezi sebou mluvili. Na Vladimíra Stehlíka vzpomínali vesměs s úctou. „To byl úplně jiný člověk, než jak se o něm psalo. Pracovitý... Poldovka pod jeho vedením na úspěch měla, ale to se výše nechtělo,“ řekl Aha! jeden z nich. Komorně pojatého obřadu se zúčastnilo ani ne 50 lidí včetně rodiny a přátel.

„Třicet let tátova života patřilo Poldovce. Toho dobrého by se dalo říct hodně. Byl pracovitý, s životem se pral,“ řekl Aha! jeho syn Marko (60). Pak ve zhruba čtyřicetiminutovém loučení promluvil i o celé anabázi s Poldi Kladno. „Táta začal umírat už po konci Poldovky. Zlomilo ho to, nebyl stejný jako dřív,“ uvedl ve smuteční řeči, než se rozezněly závěrečné písně. Mimo jiné Gottova Když jsem já byl tenkrát kluk a známá emotivní melodie Ennia Morriconeho z filmu Tenkrát na Západě.

Pohřeb Vladimíra Stehlíka

Video se připravuje ...

Od úspěchu k hořkému konci

Vystudovaný architekt, jeden z nejvýraznějších podnikatelů úvodu 90. let Vladimír Stehlík se do povědomí dostal roku 1990 založením úspěšné firmy Bohemia Art. Věnovala se broušení a leptání skla. Tři roky poté získala krachující Poldi Kladno, kdy za dvě třetiny akcií nabídla 1,75 miliardy, tedy o miliardu více než další zájemce. K plné úhradě nedošlo, ani huť už z popela nevstala a v roce 1995 krachla definitivně. Stehlík skončil ve vazbě, po více než dvaceti letech v roce 2018 jej uznal soud vinným. Trest mu neuložil, protože se na kauzu vztahovala amnestie Václava Klause z roku 2013.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.