Máme se skvěle! ...tvrdil Klaus v novoročním projevu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Máme se skvěle! ...tvrdil Klaus v novoročním projevu

Mluvil 11 minut a řekl 912 slov
Mluvil 11 minut a řekl 912 slov (ČTK)

PRAHA – I přes řadu problémů žijeme v nejlepším období naší země. Ve včerejším novoročním projevu to národu řekl prezident Václav Klaus (66), na něhož v únoru čeká prezidentská volba.

I přes řadu problémů žijeme v nejlepším období naší země. Ve včerejším novoročním projevu to národu řekl prezident Václav Klaus (66), na něhož v únoru čeká prezidentská volba. Podle politologů byl Klausův projev opatrný a umírněný. Prezident se totiž vyhýbal ožehavým tématům, jako je reforma veřejných financí.

„Přes nemalou řadu osobních i společenských problémů, které kolem sebe každý z nás vidíme a cítíme, dnes asi žijeme v nejlepším období naší země, v jakém jsme kdy žili,“ řekl Klaus. Podle něj to dokazuje to, že Češi neodcházejí masově do ciziny a berou si hypotéky, což naznačuje jejich víru v budoucnost. Za »mráčky na obloze« označil růst cen energií a dalších výrobků. Zamyslel se i nad tím, kam jsme se posunuli od dob rozdělení federace před patnácti lety – zatímco tehdy jsme byli na padesáti procentech životní úrovně Západoevropanů, dnes jsme téměř na třech čtvrtinách.

Prezidentův projev vysílaly hodinu po poledni stejně jako loni všechny tři celoplošné televize a Český rozhlas.

Klausův projev zkritizoval šéf ČSSD Jiří Paroubek. „Jednalo se o mimořádně prázdný projev, jako by se Václav Klaus bál před prezidentskou volbou otevřeně prezentovat své postoje,“ nešetřil Klause Paroubek.

Tohle blábolili Gottwald, Husák & spol.
Klement Gottwald (1948 až 1953)

Zprvu nás nazýval drahými spoluobčany, od roku 1951 soudruhy i soudružkami. V prvním projevu 4. 1. 1949 řekl: „Náš statečný lid svým historickým únorovým vítězstvím odvalil těžký balvan ze své cesty k lepšímu socialistickému zítřku.“
Po čistkách, které přivedly na popraviště například Miladu Horákovou, bouřil: „Procesy ukázaly jasně, že zrádcům a škůdcům není v jejich snaze o rozvrat našeho pokojného života a práce žádná ničemnost dost ničemná, žádný zločin dost sprostý a surový. Špionáž, sabotáž, vraždy a posléze válka – to jsou jejich prostředky a cíle.“

Antonín Zápotocký (1953 až 1957)

Nejdřív »odstřelil« Ježíška: „Ježíšek vyrostl, zestaral, narostly mu vousy a stává se z něho Děda Mráz. Nechodí nahý a otrhaný, ale pěkně oblečený v beranici a kožichu. Přijíždí k nám z východu a na cestu mu září také hvězdy. Nejen jediná betlémská, ale celá řada rudých hvězd na našich šachtách, hutích, továrnách a stavbách.“
A pak nás v novoročním projevu zahltil čísly: „Čím bohatší bude naše národní hospodářství, tím bohatší bude stůl našich pracujících. A bodejť by ne, když se průmyslová výroba zvyšuje závratným tempem i o 11 % za rok, produktivita práce o 8 % a zemědělská výroba o 21 %.“

Gustav Husák (1975 až 1989)

Zůstával v prezidentském křesle i během své nemoci a za ne zcela bystrých smyslů. Zhoršila se jeho výslovnost, měl problém některá slova vůbec vyslovit. Souvislý novoroční projev pro něj byl utrpením. V archivu ČT se dochoval nesestříhaný záznam projevu z roku 1985. „Drazí spoluobčané, vážené soudružky a soudruzi. Když máme stručně zhodnotit rok tisíc osm set... Tedy tisíc devět set,“ spletl si století. „Můžete to vystřihnout? Vy mě zase úplně zblbnete,“ řekl podrážděně a napil se. „Nejlepší je mluvit bez papíru, pak člověk nedělá voloviny,“ zakroutil hlavou a pokračoval v projevu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.