Snižovat spotřebu energií je nutné i v zimě. Nezapomínáte na tato snadná opatření? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Snižovat spotřebu energií je nutné i v zimě. Nezapomínáte na tato snadná opatření?

 ( CENTROPOL ENERGY, a.s.)

O vysokých cenách elektřiny a zemního plynu slyšíme na každém kroku. Odevšud přicházejí výzvy, abychom s energiemi šetřili. Uvažujete nad tím, na co se doma zaměřit, abyste za elektřinu či plyn platili méně? Zkuste některý z těchto 5 tipů.

Topná sezóna je v plném proudu. Vysoké ceny elektřiny a zemního plynu nutí většinu domácností k opatřením, která jim pomohou snížit spotřebu, a ušetřit tak na výdajích za energie nějakou korunu. S řadou z nich se dá začít prakticky okamžitě.

Bez termostatické hlavice už ani den

Termostatické hlavice bývají v dnešní době u radiátorů už celkem standardem. Jak s nimi můžete ušetřit? Hlavice hlídají teplotu v jednotlivých místnostech a udržují ji takovou, jakou na nich nastavíte. Když teplota v místnosti dosáhne na požadovanou hodnotu, radiátor se vypne a zapne se zase až v okamžiku, kdy teplota klesne pod nastavenou úroveň.

Díky tomu se zamezuje plýtvání teplem i penězi. Dobře poslouží i jednoduché hlavice, které lze koupit za přijatelných 200 korun. Pokud je vaše domácnost vybavena třeba pěti radiátory, počáteční investice se pohybuje kolem tisícovky. O instalaci termostatické hlavice požádejte topenáře. Ten ji umí nastavit tak, aby fungovala správně vzhledem k vašemu způsobu vytápění.

Vařte jedině s poklicemi

I při vaření je možné chovat se úsporně a díky tomu šetřit. Pokličky by na vašem nádobí rozhodně neměly chybět. Při vaření s poklicemi zůstává teplo v hrnci. Díky tomu můžete stáhnout intenzitu hoření plynového hořáku či elektrickou plotýnku o pár stupňů. Pamatujte na to, že elektrické plotýnky vydávají teplo i nějaký čas po vypnutí. U některých pokrmů tak není potřeba držet plotýnku na plný výkon po celou dobu vaření. Vypněte ohřev dříve a suroviny v hrnci nechte několik minut „dojít“ na zbytkovém teple.

Sviťte LED žárovkami

Klasické žárovky s vláknem vám doma prokážou pěkně drahou službu. Raději se jim vyhněte a vyměňte je za úspornější „LEDky“. Jedna LED žárovka ušetří za 3 hodiny svícení denně v porovnání s klasickou stowattovou přibližně 847 korun ročně. Zkuste si znásobit tuto částku počtem klasických žárovek, kterými doma doposud svítíte, a okamžitě víte, kolik korun v rodinného rozpočtu „prosvítíte“ zbytečně. Moderní LED žárovky navíc vydrží až 10 let, tedy desetkrát déle než ty klasické.

Ověřte si svou distribuční sazbu a jistič

Zjistěte si ve svém vyúčtování distribuční sazbu a velikost hlavního jističe Informaci o nich vám případně poskytne i váš dodavatel energií. Proč je důležité mít o nich přehled? Jsou-li zvoleny nevhodně, můžete tratit až stovky korun ročně. Běžně vybavená domácnost má obvykle jednotarifovou sazbu D01d při nízké spotřebě nebo D02d při větší spotřebě.

Když se elektřina využívá k vytápění, ohřevu vody nebo k dobíjení elektromobilu, přiděluje distributor odběrnému místu dvoutarifovou sazbu s nízkým tarifem, kdy je po několik hodin denně účtována nižší cena za distribuci elektřiny, a vysokým tarifem, který běží po zbytek dne a za distribuci elektřiny je účtována běžná cena.

Podle skladby používaných spotřebičů se volí i velikost hlavního jističe, od níž se odvíjí platba za jistič. Její výše závisí na kapacitě jističe a distribuční sazbě, přičemž čím je jistič silnější, tím je platba vyšší. Pokud jste doma připojeni přes jistič se zbytečně vysokou kapacitou, pravděpodobně za něj platíte víc, než byste museli.

Nenechávejte spotřebiče na stand-by

Tušili jste, že i vypnutý spotřebič odebírá ze sítě elektřinu? Děje se tak, když je vypnutý jen zdánlivě, v takzvaném stand-by režimu. Někdy se tomuto režimu říká „pohotovostní“. Obvykle mají tento mód televizory, obrazovky, přehrávače, rádia, routery nebo set-top boxy.

Ačkoli výrobci vybavují dnešní elektroniku moderními technologiemi s nízkou spotřebou, když se takto zapnutých spotřebičů doma nastřádá více, vyšplhají se náklady na elektřinu až na několik stovek, možná dokonce přes tisícovku ročně. Proto spotřebiče důsledně vypínejte pomocí zástrčky s vypínačem či je zcela odpojujte od sítě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.