Záhadná ztráta renesančních listin ve Znojmě: Z věže zmizely originály! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Záhadná ztráta renesančních listin ve Znojmě: Z věže zmizely originály!

Pozlacená kovová pouzdra obsahovala dokumenty, mince, fotografie a dopisy.
Pozlacená kovová pouzdra obsahovala dokumenty, mince, fotografie a dopisy. (Foto Aha! – J. Nováček, Město Znojmo a J. Kacetl)

Znojmo řeší záhadu. Během rekonstrukce gotické radniční věže historici sejmuli a rozpečetili pozlacené pamětní schránky z bání na věžičkách. Ukázalo se však, že originální historické listiny z let 1656, 1833, 1890 a 1951 jsou pryč!

Místo nich se v zapečetěných tubusech našly pouze xerokopie. Kde jsou originály s obrovskou historickou hodnotou, které nejspíš zmizely před třiceti lety, nikdo neví a asi ani netuší. Pouzdra obsahovala dokumenty, pamětní mince, fotografie nebo dopisy z dob císaře Ferdinanda III., ten nejstarší je z roku 1656.

Promlčený čin

„Pokud je tehdy někdo ukradl, je nepostižitelný. Čin je totiž spolehlivě promlčený. Možná ale originály jen leží v zaprášené krabici někde na úřadě,“ doufá historik Jiří Kacetl. Originální listiny měly být přitom podle historika při poslední opravě věže v závěru roku 1993 uloženy do bezpečí archivního depozitáře; pamětní mince a bankovky pak uschovány do muzea.

Do báně věže se ale ve skutečnosti v roce 1993 oficiálně vrátily pouze kopie. „Šlendriánem, tolik typickým pro tehdejší znojemskou radnici, se však dokumenty ponechaly po nějakou dobu ještě na radnici, aby se pak v tichosti ostudně zašantročily,“ domnívá se historik Jiří Kacetl.

Víte, že...

...na přelomu let 1993/94 se ve Znojmě měnil ředitel archivu i ředitel muzea, končila městská rada a nastupovalo nové vedení? Nikdo z tehdejších ještě žijících aktérů si dnes na nic nevzpomíná!

Kopie jsou kvalitní

Malou útěchou je, že tehdejší vedení města nechalo udělat kvalitní kopie všech listin. Historická hodnota i autentické dědictví je ale ztraceno. Schránky město do konce roku vrátí zpět do báně i s poselstvím dalším generacím. Přibude hodnotící souhrn let 1994 až 2022 s fotkami a zprávami od znojemských spolků a sdružení.

Na vlastní pěst

Archiv ani znojemské muzeum nikdy nic z onoho souboru unikátů vyjmutých před 29 lety z tubusů ve věži nedostaly. Historik Kacetl (na snímku) hodlá ale na vlastní pěst pátrat dále. „Třeba v tom nebyl zlý úmysl,“ míní smířlivě.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.