Tady nechali ležet »Kaspické monstrum«: Tiše hnije na pláži... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tady nechali ležet »Kaspické monstrum«: Tiše hnije na pláži...

Sovětská »létající loď« u břehu nedaleko Derbentu.
Sovětská »létající loď« u břehu nedaleko Derbentu. (Foto Profimedia.cz)

Na pobřeží poblíž Derbentu, města v Dagestánské republice Ruské federace, zůstalo osamocené, přísně tajné sovětské megaletadlo ekranoplan MD-160. Přezdívá se mu Kaspické monstrum, co do velikosti je proti němu mohutný Boeing 747 vyložený střízlík, navíc je mocně vyzbrojené spoustou střel. Bylo postaveno Sovětským svazem k provádění bleskových útoků na lodě. „Superzbraň studené války,“ shrnul do tří slov vojenský expert H. I. Sutton.

Technicky se vlastně jedná o vznášedlo, nemůže totiž létat výše než 9,14 metru nad hladinou, ale vzhledem nejvíc připomíná letadlo. Jde o stroj impozantních rozměrů – délka je 73,8 a výška 19,2 metru, rozpětí křídel přesahuje 40 metrů. Rychlost: až 540 km/h! Posádku tvořilo 15 mužů – 6 důstojníků a 9 námořníků. Motory má naskládané v řadě na křídle a je vybaveno řízenými střelami s dosahem téměř 100 km (rychlost střely 3 Mach), které je možné odpálit ze šesti zařízení.

Nedokončený převoz

Když se zhroutil Sovětský svaz, byl ukončen program na jejich výrobu a fungující mořská příšera byla vyřazena z provozu. Velkolepé monstrum strádalo desítky let v suchém doku ruské námořní základny. V roce 2020 však bylo rozhodnuto, že by se mohl stát turistickou atrakcí vojenského muzea Patriot Park ve městě Derbent. Cestou však hrozilo, že se potopí, a tak zůstalo »zapíchnuto« u břehu kousek od města. Od té doby přitahuje velkou pozornost průzkumníků a vojenských bloggerů. Stále není jasné, zda bude muzeum moci tento velkolepý kus zachovat. „Byla by tragédie pro vojenskou historii, kdyby tenhle unikát padl kousek po kousku za oběť přírodě,“ říká Sutton.

Pro radary neviditelný

Stroj byl schopen létat velmi rychle těsně nad vodou, zcela mimo dosah nepřátelských radarů. Využíval k tomu tzv. přízemního efektu, kdy blízkost země brání dokonalému vyrovnávání tlaků na koncích křídel a vzrůstá vztlak.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.