Velký Sněmovní sál na zámku v Kroměříži: Vracejí mu krásu a lesk | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velký Sněmovní sál na zámku v Kroměříži: Vracejí mu krásu a lesk

I před restaurováním, kdy běžné oko nepostřehlo zub času, okouzloval sál svojí krásou.
I před restaurováním, kdy běžné oko nepostřehlo zub času, okouzloval sál svojí krásou. (Foto Aha! – Slávka Červená, archiv zámku)

Aby se mohli pustit do práce, musejí vylézt po žebříku 14 metrů vysoko. Když si zapomenou štěteček, vyšlápnou nahoru znovu. Restaurátoři obnovují lesk Sněmovního sálu Arcibiskupského zámku v Kroměříži, památky zapsané na seznamu UNESCO.

Velký Sněmovní sál z roku 1752 je jedním z nejkrásnějších rokokových interiérů ve střední Evropě. Náročnou práci mají především na třech obřích obrazech v rámech umístěných na stropě. „Tvoří plochu 320 m². A naposledy byly restaurovány před půlstoletím. Malba již nedržela na plátně. Místy také opadávala. Bylo třeba ji upevnit zpět. Místa, kde chyběla, byla vytmelena a vyretušována. Závěr patřil nové lakové vrstvě,“ popsala restaurátorka Monika Wolfová (50). S kolegy na dílech pracovali centimetr po centimetru ve výšce 14 metrů od loňského srpna.

V práci dále pokračují umělecké pozlacovačky, opravují poškozené štuky. „A to plátky 24karátového zlata. Malé chybky rozpuštěným zlatem. Aby se to pak krásně lesklo, místa po zaschnutí leštíme achátem,“ přiblížila Marie Rumlová (56) z Prahy. Na lešení jsou i malíři. Stěny dostávají bílou barvu. Další řemeslníci dávají do pořádku okna.

Obnova za 240 milionů

„Zachraňujeme výzdobu, na kterou mělo vliv špatné klima. Vlhkost. Součástí proto bude obnovení původního systému cirkulace vzduchu včetně přitápění pomocí tepelného čerpadla. Celá obnova zámku vyjde na 240 milionů. Zahrnuje obnovu obrazárny, Podzámecké zahrady, Mlýnské brány, části střechy zámku a Sněmovního sálu. Slavnostní otevření je v plánu 30. května příští rok,“ sdělil ředitel Správy Arcibiskupského zámku Kroměříž Jiří Uhlíř (47).

Milují ho filmaři

Sněmovní sál figuroval v mnoha filmech. Miloš Forman v něm natáčel oscarového Amadea, nedávno se tam procházela seriálová Marie Terezie, dříve například Kateřina Veliká. Vznikly v něm i záběry pro seriál Napoleon, kde hrál Gérard Depardieu, a nové zpracování slavné Angeliky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.